Lichaamstaal autisme

Symptomen

pdf
Informatie+over+autisme+bij+PsyQ.png

Mensen communiceren niet enkel met woorden maar ook met hun gedrag. Dat gedrag kan de woorden een heel andere betekenis geven. Het gedrag bepaalt welk gevoel je bij de woorden krijgt.  Als je dat ontgaat, mis je een belangrijk deel van de communicatie en kan dat veel verwarring en onbegrip opleveren bij anderen en angst en onzekerheid bij jezelf.

Non-verbale communicatie

Het betekent echt iets anders als je 'zo, dat was niet zo handig' met begrip zegt om de ander gerust te stellen of dat je dat bestraffend zegt om de ander terecht te wijzen. Je zou kunnen zeggen dat mensen, die de lichaamstaal niet begrijpen, enkel met 'SMS-jes' en 'e-mailtjes' communiceren, wel de inhoudelijke informatie maar zonder gevoelsinformatie. Zonder elkaars non-verbale communicatie te begrijpen wordt het moeilijk vriendschappen op te bouwen en liefde te beleven.

Belevingswereld autisme

Voor de één is het glas half vol voor de ander half leeg. Om elkaar goed te kunnen begrijpen moet je een brug slaan tussen de belevingswereld van jezelf en die van de ander. Je moet je een voorstelling kunnen maken van de gedachtewereld van de ander om je communicatie daarop aan te kunnen laten sluiten. Je moet aanvoelen of je verdiepen in wat de ander bedoelt met zijn woorden en lichaamstaal. Als je partner zegt 'we hebben geen goede relatie' en jij zegt 'ik vind van wel' dan kun je heel gemakkelijk langs elkaar heen praten en ruzie krijgen als je geen beeld hebt van wat de ander bedoelt met ‘een goede relatie’

 

Mensen met autisme houden erg van voorspelbaarheid. Het liefst houden ze alles altijd hetzelfde. Als je aan een vorm van autisme lijdt, dan heb je grote moeite met veranderingen, zeker als ze onverwachts komen. Je doet graag vaak hetzelfde, draagt graag elke dag dezelfde kleding of je eet enkel wat je goed kent en het liefst zo vaak mogelijk hetzelfde. Je houdt van orde en structuur in je leven. Je weet graag waar je aan toe bent. Als je aan autisme lijdt, kun je van verrassingen behoorlijk gespannen worden. Daarom hou je je wereld liefst zo klein en overzichtelijk mogelijk.

Kenmerken autisme

Vooral het begrijpen van lichaamstaal en het aanvoelen van de gevoelens van anderen is bij mannen vaak veel minder goed ontwikkeld dan bij vrouwen. Er zijn heel veel mannen die meer met hun verstand doen dan met hun gevoel. Ze denken rationeel, ze houden zich graag aan de feiten en reageren oplossingsgericht op emotionele problemen. Dat noemen we geen autisme. We stellen pas een diagnose als je gedrag of je manier van denken je op één of andere manier belemmert in je sociaal en maatschappelijk functioneren.

Invoelingsvermogen 

Of je last hebt van je gebrek aan invoelingsvermogen, je beperkte begrip van lichaamstaal of van je behoefte om de wereld overzichtelijk en voorspelbaar te houden, hangt heel erg af van de omgeving waarin je leeft. Als je leeft met andere mensen die ook over weinig invoelingsvermogen beschikken en weinig begrip hebben van lichaamstaal en die ook graag gestructureerd leven, dan heb je van elkaar geen last, eerder profijt. Maar je krijgt wel last als je werk of echtgenote invoelingsvermogen en flexibiliteit van je verlangt.

Soms kun je met je verstand en met het aanleren van vaardigheden het begrijpen van lichaamstaal en je invoelingsvermogen verbeteren. Je kunt begrip kweken thuis en op je werk voor jouw behoefte aan orde en structuur. Je kunt heel veel doen om de afstemming tussen jou en je omgeving te verbeteren. Wij van PsyQ helpen je daar graag bij.

Autisme Spectrum Stoornis

In oudere teksten over autisme kun je begrippen tegenkomen als ‘klassiek autisme’, ‘Asperger’ of ‘PDD NOS’. Die begrippen gebruiken we niet meer. Er is nog één diagnose en die heet ASS. Dat is de afkorting van Autisme Spectrum Stoornis. Met het woord ‘spectrum’ geven we aan dat autisme in verschillende verschijningsvormen bestaat, waar je in meer of meerdere mate last van kunt hebben.

Het diagnostisch onderzoek naar ASS luistert nauw en moet met veel deskundigheid uitgevoerd worden. Bij PsyQ hebben we die deskundigheid in huis.