Nachtmerries hielden Maud jarenlang uit haar slaap

regulier_vrouw+in+het+bos.jpg

Steeds terugkerende, gruwelijke nachtmerries zorgden ervoor dat de Haagse Maud* (27) jarenlang bang was om te gaan slapen, met slaapproblemen en andere psychische klachten tot gevolg. In de groepsbehandeling ‘slapen en nachtmerries’ op de afdeling Psychotrauma van PsyQ, leerde ze controle te krijgen over haar nachtmerries. “Onder meer door stress te vermijden en geen spannende series meer te kijken, slaap ik nu veel beter.”

Als kind had Maud al last van heftige, terugkerende nachtmerries, vaak over mensen die op een gruwelijke manier vermoord werden. Op het dieptepunt in haar leven droomde ze wel negen keer per week en schrok ze even zo vaak ’s nachts wakker. Maud: “De nachtmerries waren zo levensecht en zo gruwelijk dat ik op een gegeven moment niet meer durfde te slapen. Ik was 24 uur per dag met mijn nachtmerries bezig, maar durfde tegen niemand iets te vertellen. Zelfs niet tegen de psycholoog van PsyQ bij wie ik op dat moment onder behandeling was voor een dysthyme stoornis, een chronische lichte depressie. Ik schaamde me ontzettend voor mijn nachtmerries en dacht regelmatig bij mezelf: wat mankeer ik toch?”

Duwtje in de rug

Maar de nachtmerries en vastgestelde depressie zijn niet haar enige problemen. Maud: “Ondanks de behandeling die ik op dat moment kreeg voor mijn depressie, bleef ik klachten houden als vermoeidheid en een slechte concentratie. Daarnaast was ik vergeetachtig en chaotisch, waardoor bij mij het vermoeden rees dat ik misschien wel ADHD had.” Zodra haar behandeling op de afdeling depressie is afgerond, wordt ze daarom doorverwezen naar het Kenniscentrum ADHD. Omdat er een aantoonbaar verband bestaat tussen slaapproblemen en ADHD, is het op die afdeling de procedure om bij elke intake een vragenlijst over slaap af te nemen. Het is het duwtje in de rug dat Maud nodig heeft. “Eindelijk durfde ik te vertellen over de gruwelijke nachtmerries die ik elke nacht had. En weet je wat? Niemand vond het raar! Dat was zo’n opluchting.”

Nachtmerries herschrijven

Op advies van haar behandelaar meldde Maud zich onlangs aan bij de groep ‘slapen en nachtmerries’, op de afdeling Psychotrauma van PsyQ. “Het is geen therapiegroep en er wordt ook niet inhoudelijk gesproken over de oorzaak van de nachtmerries”, verduidelijkt Maud. “Je ontmoet er lotgenoten, krijgt hands- on tips en leert hoe slaap in elkaar zit. En het belangrijkste: je leert je nachtmerries ‘herschrijven’. In het begin was ik erg sceptisch en vroeg ik me af of die groep wel iets voor mij kon betekenen. Maar al vanaf de eerste bijeenkomst sprak de open sfeer me enorm aan.”

Lees hier het interview met Marian Noordman, behandelaar bij de groep 'slapen en nachtmerries'.

Zelf de controle hebben

Maud ontdekte dat haar nachtmerries waren gekoppeld aan trauma’s uit haar jeugd en leerde dat ze door middel van verbeelding zélf de controle kon hebben over de afloop van haar dromen. “Toen mij op de eerste groepsbijeenkomst werd verteld dat ik mijn nachtmerries kon ‘herschrijven’ zodat de impact afneemt, vond ik dat vooral een bizar idee. Ik geloofde er niet in. Aan het einde van de avond kreeg ik huiswerk mee: verzin een nieuw, minder eng, einde voor je nachtmerrie. Deze nieuwe versie moest ik me vervolgens meerdere keren per dag inbeelden. Daarnaast kreeg ik slaaptips, zoals: altijd in het donker slapen, mijn raam ’s nachts open zetten, geen televisie kijken of sporten vlak voor het slapengaan. Na enkele weken gebeurde het: ik droomde mijn zelfgeschreven, veel minder enge, nachtmerrie!”

Geen spannende series meer

Inmiddels gaat het heel goed met Maud. De groep ‘slapen en nachtmerries’ bezoekt ze nog steeds, maar nachtmerries heeft ze bijna niet meer. “Een paar weken geleden had ik een terugval, maar nu weet ik waardoor mijn nachtmerries getriggerd worden en kan ik bepaalde situaties vermijden. Spanning is zo’n trigger voor mij, evenals het kijken van spannende series. Ik keek graag naar de serie Chernobyl, maar daar ben ik mee gestopt. Het is me de nachtmerries niet waard.”

*Maud is een gefingeerde naam. Haar echte naam is bij PsyQ bekend.

Meer ervaringsverhalen?

Meer ervaringsverhalen?

Benieuwd naar ervaringsverhalen over andere psychische problemen? Op de pagina ervaringen met PsyQ kan je meer ervaringsverhalen lezen. Hier lees je hoe anderen omgaan met psychische klachten zoals paniekaanvallen, slapeloosheid en aandacht- en concentratieproblemen.

Bekijk alle ervaringsverhalen