Verhalen collega's PsyQ
GZ-psycholoog Anouk
GZ-psycholoog Anouk: ‘Ik vind het leuk dat elk uur anders is, want geen cliënt is gelijk.’
Waar komt jouw interesse voor het vak vandaan?
Van jongs af aan wilde ik al psychologie studeren. Vooral de sociale kant van het vak heeft mij altijd getrokken. Dat komt denk ik omdat ik uit een gezin kom waar de deur altijd voor iedereen openstond. Mijn vader had een akkerbouwbedrijf en er kwamen veel verschillende mensen bij ons over de vloer. Soms zaten daar ook mensen tussen die ‘een beetje anders waren’. Ik heb daardoor al van jongs af aan gezien hoeveel verschillende soorten mensen er zijn en van die diversiteit ben ik gaan houden- ook als de manier van leven ver afstaat van hoe je zelf leeft. Na de middelbare school heb ik eerst nog de hbo-opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening in Zwolle gedaan en daarna de studie Psychologie in Utrecht. Mijn functie bij PsyQ Emmen was mijn eerste echte baan als psycholoog.
‘Omdat we een algemene poli zijn, is de problematiek hier divers. Dat maakt deze vestiging interessant voor beginnende psychologen, maar ook voor behandelaars met meer ervaring.’
Je werkt vanaf de start van de vestiging bij PsyQ Emmen. Hoe was je eerste dag?
Op de allereerste dag zaten we als nieuw team in de wachtkamer van de vestiging: mijn toenmalige leidinggevende, vier basispsychologen waaronder ik, twee mensen van ICT die hielpen bij de opstart en twee secretaresses. Er stonden overal onuitgepakte dozen met kantoormateriaal, dus het was in alle opzichten een beginnende vestiging. Er waren ook nog geen contacten gelegd met huisartsen en met ketenpartners. In de eerste weken hebben we onderling kennisgemaakt en huisartsen in de buurt bezocht om te zeggen wie we zijn en wat ons aanbod was.
Hoe ging dat?
We hebben niet veel werving nodig gehad, want het liep meteen goed. Er was echt behoefte aan. In het begin kwam er vooral wat lichtere problematiek onze kant op, zoals angst, stemmingsklachten en ontwikkelingsproblematiek als ADHD. Inmiddels behandelen we ook veel complexe problematiek, waaronder persoonlijkheidsproblematiek en chronisch trauma. Daarnaast zien we in deze regio veel sociale psychiatrie. Dat gaat om mensen die moeilijkheden hebben in hun levensomstandigheden, bijvoorbeeld op financieel gebied, wat invloed heeft op hun psychisch functioneren. We kunnen in deze behandeltrajecten ook maatschappelijk werkers en sociaal psychiatrisch verpleegkundigen inzetten. Omdat we een algemene poli zijn, is de problematiek hier divers. We hebben geen afdelingen, maar behandelaars behandelen de problematiek waarmee ze affiniteit hebben. Dat maakt deze vestiging interessant voor beginnende psychologen, maar ook voor behandelaars met meer ervaring.
Wat zie jij vooral voorbijkomen?
Sinds 2015 ben ik GZ-psycholoog. Ik doe vooral hulpverleningstrajecten binnen de specialistische ggz (SGGZ). Ik heb met name affiniteit met de behandeling van persoonlijkheidsproblematiek, omdat daarin de relatie met de cliënt centraal staat. De meeste mensen met persoonlijkheidsproblematiek hebben last van hechtingsproblematiek. Er zijn oefeningen om aan herstel te werken, maar dat gebeurt vooral in de relatie die je met je cliënt hebt. Je probeert de cliënt vertrouwen te geven en wantrouwen weg te nemen. Dat kan bijdragen aan het ontwikkelen van een groter gevoel van veiligheid in contact met mensen en met zichzelf. Ik heb bijvoorbeeld een mevrouw in behandeling die ontzettend wantrouwend was toen ze binnenkwam. Inmiddels kan ze zich ontspannen als ze bij mij in de kamer is. Dat gaat echt over nabijheid en ik vind het mooi dat je binnen een traject met iemand zo’n band opbouwt.
‘Ik vind het leuk dat elk uur anders is, want geen cliënt is gelijk.’
Wat maakt jouw werk nog meer zo mooi?
Het team. Ik kan niet anders zeggen dat PsyQ Emmen een ongelooflijk warm team heeft. Een aantal van mijn collega’s werkt hier al lang. Ik ken ze inmiddels goed en bij hen voel ik mij veilig en vertrouwd. We praten veel onderling en kunnen altijd bij elkaar terecht. Verder vind ik het leuk dat elk uur anders is, omdat geen cliënt gelijk is. Het is heel anders om tegenover iemand te zitten die vermijdend is, dan om tegenover iemand te zitten die bijvoorbeeld prikkelbaar is. Ik vind het bovendien interessant om daarin iedere keer weer nieuwe kanten van mezelf te ontdekken, want ook ik voel mij in het contact met iemand steeds anders. Het is om die reden wel belangrijk dat je goed contact kunt maken met anderen en dat je leert om je te verhouden tot veel verschillende mensen.
‘Ik vind het fijn om zulk dynamisch werk te hebben in een rustige regio, waar ik mij kan opladen in de natuur.’
Zijn er nog andere eigenschappen die belangrijk zijn voor een GZ-psycholoog?
Ik denk dat je ook moet kunnen relativeren, want je hoort soms bizarre en heftige dingen. Daarom vind ik humor een belangrijke eigenschap, dat helpt mij zeker. Je moet daarnaast ook overzicht kunnen houden, want het is een dynamisch vak: je dag verloopt nooit zoals je van tevoren denkt.
Wat kan er op een dag allemaal gebeuren?
In mijn agenda staan alle afspraken met cliënten voor die dag, maar er zijn weleens mensen die afzeggen en je hebt veel administratieve taken. Ook komt er af een toe een crisis tussendoor. Naast het behandelen van mijn eigen cliënten, begeleid ik ook een basispsycholoog. Die werkbegeleiding vind ik erg leuk om te doen. Verder ben ik bezig met de opleiding tot schematherapeut. Normaal zit het onderdeel schematherapie in de opleiding psychotherapie of klinische psychologie, maar omdat ik een jong gezin heb, vind ik een traject van drie tot vier jaar te lang. Ik haal nu de verschillende onderdelen wanneer het mij uitkomt en ik kan intussen werkervaring opdoen. Om nog intensiever met schematherapie bezig te zijn, heb ik samen met collega’s een schemagroep opgezet, die ik twee keer per week begeleid. Dat is erg prettig bij PsyQ: je kunt je hier op allerlei gebieden ontwikkelen. In mijn geval gaat het om schematherapie, maar je kunt je bijvoorbeeld ook richten op ADHD-groepen, zelfbeeldtrainingen, assertiviteitstrainingen of leefstijltraining. Er is hier veel te doen en veel te leren.
Heb je nog tips voor aankomende collega’s?
Wanneer je als basispsycholoog bij ons komt werken, dan is het vooral belangrijk en leuk om veel verschillende soorten mensen te zien voor intake en behandeling. Daarnaast is het belangrijk dat je initiatief neemt om meer ervaren psychologen op te zoeken wanneer je bijvoorbeeld vastloopt. Dan weten werkbegeleiders ook beter wat er speelt en hoe het met je gaat. Je raakt bovendien betrokken bij het team. Ik zoek zelf ook regelmatig collega’s op. Ik vind het prettig om van gedachten te wisselen als ik iets niet weet of bijvoorbeeld een pittig gesprek heb gehad.
Wanneer start jij?
Wanneer start jij?
Ben jij enthousiast geworden over PsyQ en wil je het liefst vandaag nog aan de slag? Wij heten je graag welkom! Door onze landelijke dekking is er altijd wel een PsyQ vestiging bij jou in de buurt waar je aan de slag kan! Ook online behandelen behoort tot de mogelijkheden. Bekijk onze functies en sollicitatieprocedure.
Uitgelicht landingspagina wrklrn
-
Wie we zijn
-
Waarom PsyQ
-
Collega's over PsyQ