Vergoedingen

Vergoedingen

pdf
Testen+en+meer+informatie+over+ADHD+bij+PsyQ.png

Deze informatie is bestemd voor volwassenen met ADHD die medicatie (willen gaan) gebruiken. Sinds 2013 maakte Programma ADHD bij volwassenen en ouderen van PsyQ in Den Haag dit overzicht van de kosten, verzekeringen en regelingen t.b.v. vergoeding van ADHD medicatie. Dit om je te helpen in de maand december, als je kunt overstappen op een andere verzekering, tijdig een voor jou goede keuze te maken.

Dit jaar is het de laatste keer dat we dit overzicht maken. De reden is dat de informatie langzamerhand online goed te vinden is, zodat je verder zelf de weg kunt vinden.

Als je wil overstappen, dan moet je:

  • VÓÓR 31 DECEMBER 2020 JE HUIDIGE VERZEKERING OPZEGGEN, EN VÓÓR 31 JANUARI 2021 ZIJN AANGEMELD BIJ DE NIEUWE VERZEKERING.

Vergoeding in Basispakket

  • De kosten van de basisverzekering variëren tussen de verschillende zorgverzekeraars: van 111 tot 140 euro/maand. Kijk dus goed wat je nodig hebt en of dit de kosten waard is.
  • Alleen kortwerkend methylfenidaat (Ritalin, Medikinet, methylfenidaat Mylan) wordt door alle verzekeraars in het basispakket vergoed.
  • Alle kort- én langwerkende ADHD medicatie (methylfenidaat, dexamfetamine en dexmethylfenidaat) van de Regenboog apotheek wordt door de DSW groep (DSW, StadHolland en inTwente) in 2021 opnieuw in het basispakket vergoed. Als je deze medicijnen gebruikt is het te overwegen om te kiezen voor deze zorgverzekeraar. Zie voor meer informatie www.regenboogapotheek.nl.

Maximale eigen bijdrage voor medicijnen op 250 euro per jaar

De overheid heeft m.i.v. 1 januari 2019 vastgesteld dat de stapeling van kosten door eigen bijdragen voor chronisch zieken teveel oplopen, waardoor de eigen bijdragen voor medicijnen in het algemeen zijn gemaximeerd op 250 euro per verzekerde per jaar (Staatscourant, 5 juni 2018). Dit geldt vanaf 1 januari 2019 t/m in elk geval eind 2021.

Goed nieuws dus voor alle mensen met ADHD die medicijnen gebruiken!

De regeling geldt voor medicijnen in het Geneesmiddelen Vergoedingen Systeem (GVS). Deze werden tot nu toe (deels) in het Basispakket vergoed, en als de kosten hoger waren dan de vergoedingslimiet moest de patiënt die zelf bijbetalen. In principe blijft dat zo, maar als je 250 euro hebt bijbetaald, zijn de kosten daarna voor de zorgverzekeraar. Dit ongeacht je aanvullende verzekering. Kijk altijd wat het beste is in jouw situatie,
maar meestal heeft het geen zin een aanvullende verzekering te nemen voor de vergoeding van je ADHD medicatie, vaak ben je zelfs duurder uit.

Medicijnen die onder het GVS vallen:

  • Concerta, Equasym XL, Medikinet CR, Methylfenidaat Retard Mylan, Teva en Sandoz, Kinecteen, Tentin, Elvanse, Strattera & Intuniv.

NB: Er is een gedeeltelijke terugbetalingsregeling voor Amfexa of Tentin (kortwerkend dexamfetamine 5 mg) (via www.hevoconsult.nl). Hierdoor wordt de eigen bijdrage van 250€ /jaar in veel gevallen gecompenseerd. Elvanse kent ook een terugbetalingsregeling voor de eigen bijdrage van 250€ /jaar via www.terugbetaalregeling.nl.

Medicijnen die niet onder het GVS vallen

- Alle Regenboog ADHD medicatie. Voor de Regenboog ADHD medicatie geldt weer wel dat alle kosten worden vergoed in het Basispakket als je verzekerd bent bij de DSW groep (DSW, StadHolland, en inTwente).

- Melatonine. Overleg met je arts of het goedkoper is om melatonine van de drogist te gebruiken, maar weet dat het dan niet altijd zeker is welke dosering er in de tabletten zit, en let ook op de werkingsduur (kort- of langwerkend).

- Vitamine D3 is vaak te laag bij mensen met ADHD, en bij mensen met een getinte huidskleur. Het advies is in elk geval in de winter Vitamine D3 (1000 IE) van de drogist te gebruiken.

  • De apotheek mag kosten berekenen voor het afleveren van de medicatie, dit komt nog bij het bedrag per recept (zie ook www.medicijnkosten.nl).
  • Het eigen risico blijft gehandhaafd op 385,- euro/jaar.
  • Voor de vergoeding van overige zorg verwijzen we je naar de polisvoorwaarden van je verzekering. Vergelijk de verschillende zorgverzekeringen op bijvoorbeeld www.consumentenbond.nl, www.zorgkiezer.nl.
  • De kosten van de verschillende medicijnen voor een volwassene (gebaseerd op verschillendedoseringen) vind je in de bijlage bij deze brief (informatie via www.medicijnkosten.nl; datum update 1 dec 2020).

NB 1: In 2021 geldt een wettelijk verplicht eigen risico van € 385,- per jaar voor iedereen van 18 jaar en ouder, ongeacht de verzekering. Check in alle gevallen de polisvoorwaarden van je verzekering.
NB 2: Deze informatie is zorgvuldig opgesteld, maar er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Deze brief bevat informatie van verschillende websites en verzekeraars, we aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid.