Omgaan met een eetstoornis tijdens de feestdagen

Omgaan met een eetstoornis tijdens de feestdagen

pdf
Informatie+over+eetbuistoornis+bij+PsyQ.png

Sinterklaas is het land uit en dat betekent dat de kerstdagen en jaarwisseling niet lang meer op zich laten wachten. Deze feestdagen staan voor een hoop mensen symbool voor lekker en véél eten. Maar niet iedereen is even blij met deze 'feestelijke' dagen. Mensen met een eetstoornis zien er vaak als een berg tegenop.

In gezinnen waar één van de gezinsleden anorexia nervosa heeft, is de spanning tijdens de feestdagen nog voelbaarder dan de rest van het jaar. Er moet rekening worden gehouden met de persoon met een eetstoornis. Soms wordt er apart gekookt, maar regelmatig wordt er maar 'gewoon' gegeten; hetzelfde als op een normale dag.

Minder controle

Ook patiënten met boulimia nervosa hebben het moeilijk. Zij hebben het gevoel op deze dagen minder controle te hebben over hun eten. Ze eten vaak wel mee, maar daarna is er regelmatig sprake van overmatig bewegen, braken of laxeren. Patiënten met een eetbuistoornis doen dat niet. Het grootste gevaar voor hen is dat zij overdag te weinig eten, met als gevolg dat ze later op de dag doorslaan wat kan uitmonden in een eetbui.

'Het is toch Kerstmis?'

Mensen met obesitas gaan zich op dit soort dagen juist vaak te buiten met eten omdat zij zichzelf ‘toestemming geven’ om meer te eten dan goed voor ze is. 'Het is toch Kerstmis?' Het gevolg is dat er na de feestdagen weer een paar kilo bij is.

Tips

Iedereen met een eetstoornis beleeft kerst anders, er zijn een paar tips waar je iets aan kan hebben.

  1. Houd je aan je eetschema: mensen die al hulp hebben gevraagd bij hun eetprobleem hebben vast en zeker een eetschema gekregen: 3 keer per dag eten en 3 tussendoortjes. Het beste is als zij zich aan dit schema houden en geen grote wijzigingen aanbrengen.
  2. Maak een lijst met valkuilen: mensen die geneigd zijn eerder te veel te eten, kunnen van te voren bedenken wat voor hen moeilijke situaties zijn. Door precies te beschrijven wat zij moeilijk vinden, kunnen ze ook een lijst maken met mogelijke oplossingen. In 2 kolommen kunnen zij de voor- en nadelen van elke oplossing opschrijven. Daarna kan er weloverwogen een beslissing worden genomen. Vervolgens kunnen ze kijken wat goed ging en wat niet. Die kennis is handig voor een volgende keer.