Functioneel Neurologische Stoornis
Functioneel Neurologische Stoornis
Wat is een Functioneel Neurologische Stoornis?
Hoe herken ik een FNS?
De symptomen van een Functioneel Neurologische Stoornis treden vaak onverwacht op en kunnen er op verschillende manieren uitzien:
- je spieren verslappen en je valt;
- (een deel van) je lichaam beweegt op een abnormale manier;
- je kunt niet meer praten of je gaat onduidelijk praten;
- je verliest je bewustzijn en je lichaam maakt schokkende bewegingen;
- delen van je lichaam verkrampen zich
- of delen van je lichaam werken niet meer mee zoals voorheen
Wat zijn de gevolgen van FNS?
Als gevolg van deze klachten voel je je beperkt in je doen en laten:
- je durft niet goed meer ergens naartoe, uit schaamte voor een mogelijke aanval of uitval van een lichaamsdeel;
- je durft (lichamelijke) activiteiten niet meer te ondernemen uit angst een aanval te krijgen of uit angst dat een lichaamsdeel uitvalt; Dit kan grote invloed hebben op je dagelijks leven.
Epilepsie-aanvallen (PNEA)
Een veelvoorkomende Functioneel Neurologische Stoornis is PNEA (Psychogene Niet-Epileptische Aanvallen)* Dit betekent dat je aanvallen hebt die erg lijken op epilepsie, maar ze gaan niet samen met epileptiforme activiteit in de hersenen.
Er treden bij deze aanvallen geen ontladingen op die in het EEG (hersenscan) te zien zijn als pieken of piekgolven, zoals die bij een epileptische aanval wel het geval zijn.
*De Engelse term is PNES (Psychogenic Non Epileptic Seizure) en wordt ook vaak gebruikt.
Behandeling
Voordat je start met een psychologische behandeling van deze klachten is het belangrijk dat een neuroloog (arts voor zenuwziekten) een lichamelijke oorzaak voor jouw klacht heeft uitgesloten.
PsyQ behandelt Functioneel Neurologische Stoornissen/PNEA bij onze vestiging in Den Haag.
Uit welke onderdelen bestaat de behandeling?
De behandeling van een Functioneel Neurologische Stoornis bestaat uit de volgende onderdelen:
- registreren en analyseren van de symptomen en aanvallen;
- inzichtelijk maken van factoren die een rol spelen in het ontstaan en in stand houden van de symptomen.
- taakconcentratie, waarin je leert je aandacht anders te richten;
- leren relativeren van gedachten die (onbewust) verbonden zijn aan de symptomen en spanningverhogend werken.
- Overige stressmanagement-technieken, waarbij samen wordt onderzocht hoe spanning opbouwt en welke maatregelen kunnen worden toegepast om spanning te verminderen en voorkomen.
Aanvullende behandelmogelijkheden
Waarom iemand een Functioneel Neurologische Stoornis krijgt, en in welke uitingsvorm is bij iedereen anders. Daarom wordt samen met jou gekeken wat voor jou passende behandelvormen zijn.
- EMDR kan worden ingezet als er sprake is van een verband tussen de Functioneel Neurologische Stoornis en een trauma;
- als er sprake is van het niet meer verdragen van bepaalde lichamelijke sensaties, wordt interoceptieve exposure ingezet. Bij interoceptieve exposure word je blootgesteld aan lichamelijke sensaties zodat de angst, die deze sensaties oproepen, kan uitdoven;
- als er sprake is van continu blijvende (en dus niet aanvalsgewijs) ongecontroleerde bewegingen, bevingen of loopproblemen, wordt hypnotherapie en katalepsie inductie als behandeling ingezet.
- Bij hypnotherapie leert iemand om zelf in diepe ontspanning te ervaren dat de gevoelsbeleving verandert. Door het onder hypnose zwaar en ontspannen maken van bijvoorbeeld de benen kunnen ongecontroleerde bewegingen afnemen.
- Katalepsie inductie betekent dat in de behandeling spierverstijving in ledematen wordt opgeroepen. Daarna wordt nog aandacht besteed aan het leren relativeren van gedachten die (onbewust) verbonden zijn aan de klacht.
- Regelmatig wordt samengewerkt met een psychomotore therapeut (PMT). Door middel van lichaamsoefeningen probeert men gedrag en gedachten te veranderen waardoor klachten verminderen.