Ondersteuningsgroep borderline persoonlijkheidsstoornis

Persoonlijkheidsstoornis, ondersteuningsgroep familie en naasten

pdf

Meer+informatie+over+familie+en+naasten+bij+PsyQ.png

Wij bieden een ondersteuningsgroep voor familieleden en direct betrokkenen van volwassenen met een borderline persoonlijkheidsstoornis die bij PsyQ in behandeling zijn.

Het omgaan met iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis kan ingewikkeld en verwarrend zijn, vooral door zijn/haar impulsieve gedrag en emotionele instabiliteit. Dit geldt in het bijzonder voor naaste familieleden (ouders, partners e.d.) die sterk bij deze persoon betrokken zijn. De stoornis manifesteert zich in relaties met anderen, met name ouders, partners en anderen in het gezin. Naastbetrokkenen worden daardoor zwaar belast en kunnen op den duur zelf psychische problemen krijgen of uitgeput raken.

Ondersteuning

Dankzij voortschrijdende inzichten in de (preventieve) geestelijke gezondheidszorg (ggz) en het werk van familieleden- en cliëntenverenigingen (Labyrint, In Perspectief en Stichting Borderline) dringt steeds meer door, dat familieleden zelf ook behoefte aan ondersteuning kunnen hebben. Daarom is deze cursus ontwikkeld.

Het doel van deze familiegroep

Je leert in de cursus om op een andere manier te kijken naar borderlinegedrag, waardoor je er op een andere manier op kunt leren reageren. Hierdoor neemt het gevoel van overbelasting af. Je eigen vragen en behoeften staan centraal in de cursus. Een pasklare oplossing voor de problemen bestaat niet. Wel kunnen informatie, tips, oefening van vaardigheden en steun van anderen helpen meer grip op de situatie te krijgen en meer rust.

In de cursus kan je samen met lotgenoten:

  •     je kennis over de borderline persoonlijkheidsstoornis vergroten
  •     op meerdere manieren leren ermee om te gaan
  •     praktische tips en steun krijgen
  •     leren wat nodig is om je staande te houden

Duur

10 bijeenkomsten + 2 terugkombijeenkomsten

Inhoud van de cursus

Alle aangemelde deelnemers krijgen vooraf een kennismakingsgesprek met de cursusleiders, waarin uitleg wordt gegeven over de module en waarin wederzijdse verwachtingen over de cursus worden afgestemd. De training wordt gegeven door 2 hulpverleners.

Je krijgt informatie over de borderline persoonlijkheidsstoornis en over behandelmogelijkheden. Je wisselt onderling ervaringen uit en krijgt tips. Daarnaast leer je ook voor jezelf op te komen en voor jezelf te zorgen. We werken met een cursusboek met informatie en huiswerkopdrachten. Tevens gebruiken we het boek Borderline de Baas (Koos Krook) en verzoeken je die aan te schaffen.

In de cursus komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  •    informatie over het ziektebeeld, behandeling en medicatie
  •    jouw ervaringen met de hulpverlening en de behandeling
  •    omgaan met de cliënt, richtlijnen, crisissituaties
  •    praktische problemen, tips
  •    steun uit de omgeving; wat heb je nodig?
  •    stressvolle situaties; hoe ga je ermee om?
  •    ontspannen; waarom en hoe?

Behalve theorie is er ook ruimte om situaties te oefenen middels een rollenspel.

De groep wordt gegeven in Roermond.