Cursus (groep) bipolaire stoornis

Cursus (groep) Bipolaire stoornis

pdf

Meer+informatie+over+groepsbehandeling.png

De cursus ondersteunt cliënten, partner en familieleden om de last van de ziekte te verminderen. Samen met lotgenoten leer je op welke manier met de ziekte kan worden omgegaan.

Houding

De houding ten opzichte van bipolaire stoornis en het optreden van een eventuele nieuwe ziekteperiode spelen een belangrijke rol bij het verdere verloop ervan. Wanneer mensen meer weten over de bipolaire stoornis, dan kunnen zij beter begrijpen waarom bepaalde problemen optreden en er ook beter op reageren. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de kans op terugval groter is als de omgeving overbezorgd of erg verwijtend is. Lukt het de gezinsleden om op een 'voorspelbare' en duidelijke manier met elkaar om te gaan, dan is de kans op een terugval kleiner.

Uiteindelijk is het uitwisselen van ervaringen met lotgenoten ook een goed middel om elkaar te helpen en te steunen. Onderzoek toont aan dat het volgen van deze cursus, terugval vermindert en inzicht vergroot.

Doel

Het eerste doel van de cursus is het geven van meer informatie aan jou en je familie of naasten. Daarnaast besteden we aandacht aan:

  • herkenning van vroege signalen van de ziekte
  • de mogelijkheden om erger te voorkomen
  • waardoor kan een episode worden uitgelokt
  • voorlichting over medicijnen
  • cognitieve klachten door stemmingswisselingen
  • de maatschappelijke mogelijkheden in de omgang met een bipolaire stoornis.