Dialectische Gedragstherapie

In Rotterdam, Den Haag en Heerlen wordt Dialectische Gedragstherapie (DGT) aangeboden, zoals ontwikkelt door Marsha Linehan. De focus van deze therapie ligt op het onderzoeken, bewust worden en veranderen van de denk-, gevoels- en gedragswijze waarop de cliënt met zichzelf en belangrijke anderen omgaat.
Dit gebeurt door het aanleren van vaardigheden waardoor problemen op een meer constructieve en effectieve wijze kunnen worden opgelost. Centraal in de behandeling staat het hanteren van emoties die de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden en het verminderen van zelfbeschadigend en suïcidaal gedrag.

Wat houdt DGT in?

In een eerste kennismakingsgesprek wordt wederzijds informatie uitgewisseld. Daarnaast zijn deze gesprekken specifiek gericht op het verduidelijken van de motivatie voor behandeling, het formuleren van doelen en het tot stand komen van een behandelcontract. Wanneer duidelijk is geworden wat het aanbod passend voor jou is en er overeenstemming is bereikt over jouw behandelcontract kan er gestart worden met het programma.

Werkwijze dialectische gedragstherapie

Het programma bestaat uit 3 onderdelen:

Vaardigheidstraining

De training bestaat uit onderdelen, die ieder gericht zijn op andere vaardigheden.

Binnen de vaardigheidstraining wordt gewerkt aan de hand van het boek: Borderline persoonlijkheidstoornis, handboek voor training en therapie van Marsha Linehan. De vaardigheden zijn gekoppeld aan problemen die kenmerkend zijn voor de cliënt met borderlineproblematiek.

1. Kernoplettendheidsvaardigheden

Deze vaardigheden lopen als een rode draad door de hele training. Kernoplettendheid is een vertaling van de term 'mindfullness' en is afkomstig uit het Zenboeddhisme. Het betekent met volledige, niet -oordelende overgave op een taak of activiteit gericht zijn. Dit kan een gerichtheid betekenen op de taak of activiteit of juist een concentratie op eigen belevingen en lichamelijke sensaties. Alle oordelen over de activiteiten of belevingen dienen te worden losgelaten of verminderd.

2. Intermenselijke effectiviteit

Deze module veel overeenkomst met gangbare assertiviteitstrainingen. In de vaardigheidstraining wordt aandacht besteed aan het analyseren van problemen tussen mensen en het vervolgens oplossen ervan. Het doel is te leren op een effectieve wijze met relaties om te gaan en bijvoorbeeld op effectieve manier wensen te uiten, grenzen aan te geven en op een redelijke manier in te gaan op verzoeken.

3. Emotieregulatie

Veel problemen van mensen met borderlineproblematiek komen voort uit het onvermogen om pijnlijke emoties te verdragen. Het wordt belangrijk deze emoties te reguleren op een wijze die minder schadelijk is. Het is daarbij van belang om te leren wat de waarde van emotie is, emoties te kunnen benoemen en beleven en de emoties te reguleren.

4. Het verdragen van een crisis

Hierbij gaat het om het leren verdragen en accepteren van onbehagen. Het is belangrijk een oordeelsvrij standpunt te kunnen innemen. Radicale acceptatie maakt een belangrijk onderdeel uit van deze vaardigheden. De vaardigheden benadrukken de noodzaak van het kunnen verdragen en overleven van de crisis en het aanvaarden van het leven zoals het op dat moment is.

Praktische informatie

De trainingen worden geleid door 2 trainers. De training bestaat uit 3 reeksen van 8 bijeenkomsten die wekelijks plaatsvinden. De tweede keer is een herhaling van de drie reeksen.

Tijdens de bijeenkomst wordt allereerst in de groep het huiswerk besproken en de vaardigheden geoefend. Na de pauze wordt aandacht besteed aan de theorie. De bijeenkomst wordt begonnen en afgesloten met concentratieoefeningen. We gaan ervan uit dat je bij elke bijeenkomst aanwezig bent. Stel ons van te voren op de hoogte als dit niet lukt

Individuele therapie

Gedurende de training krijg je een individuele behandelaar toegewezen. De individuele therapie vindt wekelijks plaats.

Personal coach

Je kan de therapeut beschouwen als jouw persoonlijke coach/adviseur. Hij/zij heeft begrip voor de wijze van leven en zal je steeds respectvol benaderen, maar ook wijst hij/zij jou op ineffectief en soms destructief gedrag. Hij/zij kijkt samen met jou wat voor alternatieven je hebt om dit gedrag om te buigen.

Je gaat merken dat de kwaliteit van jouw leven verbetert wanneer je de voorgestelde alternatieven kunt inzetten. Aan de hand van een dagboekkaart die je dagelijks invult wordt jouw hoofdprobleem vastgesteld en wordt met jou gekeken hoe dit kan worden verminderd of opgelost. Niet alle problemen kunnen tegelijk worden opgelost. Eén voor één worden ze aangepakt. Ook hierbij gaan we er vanuit dat je elke therapiezitting aanwezig bent en de therapeut tijdig informeert als dit niet lukt.

Telefonische consultatie

Bel tijdens kantooruren een van de individuele therapeuten. Zij kijken met jou mee wat je kunt doen om de crisis op te vangen.

Bellen met jouw therapeut

Veranderen kost pijn en inspanning. Regelmatig zal je terugvallen in ineffectief gedrag. Om te voorkomen dat je op momenten waarin je haast onbedwingbaar toegeeft aan oud en destructief gedrag, kan je tijdens kantooruren een van de individuele therapeuten bellen.

Ook in de avonduren kan je tot 22.30 uur een beroep doen op onze afdeling voor consultatie.

De DGT-groep is een half open groep. De groepstrainers zijn medewerkers die een uitgebreide DGT-training hebben gevolgd. Deze groepstrainers hebben een beperkte mogelijkheid om daarnaast ook alle individuele behandelingen voor hun rekening te nemen. Andere medewerkers binnen het programma (bijvoorbeeld SPV-en, psychologen of artsen) kunnen dus als individuele behandelaar een belangrijke rol vervullen. 

De therapie duurt een jaar. In dat jaar komen de deelnemers wekelijks een dagdeel bijeen in de groep en heb je wekelijks individuele therapie. Aan het eind van de dialectische gedragstherapie wordt bekeken of en op welke wijze eventuele vervolgbehandeling wordt verzorgd.  

Voor wie is DGT?

Je komt in aanmerking voor Dialectische Gedragstherapie, (DGT) wanneer bij jou de diagnose Borderline persoonlijkheidsproblematiek is gesteld en je regelmatig last hebt van:

  • ongewenste conflicten met anderen
  • instabiliteit op het gebied van relaties en zelfbeeld
  • impulsief en wispelturig gedrag
  • vaak bang zijn om in de steek gelaten te worden
  • wisselende stemming, somberheid, prikkelbaarheid
  • je regelmatig crisisachtig, paniekerig of zeer gespannen voelen
  • zelfverwonding of neiging daartoe
  • gedachten over niet meer willen leven.

Uitgangspunt van deze behandelmethode is dat je zelf verantwoordelijk bent voor jouw leven en dat je zelf kunt leren omgaan met crisissituaties en heftige emoties. Je komt niet in aanmerking voor DGT wanneer er sprake is van: 

  • Actief alcohol- en/of middelengebruik; 
  • Dat een groepsbehandeling behandelinhoudelijk niet passend is voor iemand. 

Er zijn eenmalige kosten voor de aanschaf van de leerwijzer. Alle overige kosten worden vanuit de basisverzekering vergoed.