Top 3 van januari

pdf
Welke artikelen, verhalen en tips vonden jullie leuk om te lezen in januari 2023? Hieronder zetten we ze voor je op een rij!

Psychedelica: van de dansvloer naar de behandelkamer

Psychedelische middelen, zoals ketamine, LSD en MDMA, worden steeds vaker ingezet om psychische klachten, zoals depressie, angst en trauma, aan te pakken. Jolien Veraart, psychiater en onderzoeker bij PsyQ, vertelt in een video van NOSop3 meer over het gebruik van psychedelica binnen de ggz. 

Bekijk de video

PsyQ onderzoekt onderzoek effect esketamine vergeleken met ECT bij ernstige depressies

Elektroconvulsietherapie (ECT) en esketamine; behandelingen die ingezet kunnen worden bij ernstige depressies. Maar is er een verschil in effect en werkt één van de twee misschien beter? Dit onderzoekt PsyQ in Den Haag in de RESET-TRD studie.

'Wanneer blijkt dat esketamine even effectief is, zou dat een mooi alternatief kunnen zijn!'

Meer over het onderzoek

Leestip: Sara Kroos - Rood is ja

Door haar drukke leven en voorgeschiedenis met depressies en misbruik liep Sara vast en liet ze zich opnemen in een psychiatrische kliniek. Maar voor haar was dit alles behalve een veilige haven. Ze beschrijft haar eerlijke en confronterende verhaal in Rood is ja. 

Lees meer

Bijwerkingen of ineffectiviteit van medicatie? Meld je aan voor het PSY-PGx-onderzoek!

Gebruik je medicatie voor angst- depressieve- of psychotische klachten, maar heb je te veel bijwerkingen of het gevoel dat de dosis te hoog of te laag is ingesteld? Wil je niets liever dan de best passende medicatie in de juiste dosering? Meld je dan aan voor het PSY-PGx onderzoek! Lees hieronder meer over het onderzoek en hoe je kunt meedoen. 

'Ook al bieden we deze zorg al op de poli farmacogenetica in Amsterdam, dit is nog nooit op zo’n grote schaal gedaan'

Meer informatie