Actueel

Componence Asset List

19 januari 2023

NOS+op+3+nieuwsbericht.jpg

Psychedelische middelen, zoals ketamine, LSD en MDMA, worden steeds vaker ingezet om psychische klachten, zoals depressie, angst en trauma, aan te pakken. Jolien Veraart, psychiater en onderzoeker bij PsyQ, vertelt in een video van NOSop3 meer over het gebruik van psychedelica binnen de ggz, welke invloed psychedelica op de hersenen hebben en welk effect dat op de behandeling kan hebben.  

‘Je ziet cliënten opknappen die eerder geen effect hadden van behandeling en dat is fascinerend’, vertelt Jolien. Één op de vijf mensen krijgt in hun leven ooit te maken met een depressie. Hiervoor zijn verschillende effectieve behandelmethoden, zoals psychotherapie en medicatie. 20 tot 30 % van de mensen met een depressie merkt onvoldoende effect van deze behandelmethoden. Binnen PsyQ wordt (es)ketamine op dit moment ingezet voor behandeling van cliënten waarbij de reguliere behandelmethoden geen baat hebben.

Klik op onderstaande afbeelding om de video te bekijken!

Verlost van depressie  

‘Behandeling met ketamine kan heel erg effectief zijn’, vertelt Jolien. Ze legt dit uit aan de hand van een voorbeeld van een cliënt: ‘Deze vrouw was ernstig depressief en wanhopig geworden na jaren van behandelingen, die onvoldoende effect hadden. Toen ze bij ons kwam liep er zelfs al een euthanasietraject bij de Expertisecentrum euthanasie. Zij heeft vervolgens een aantal behandelingen met ketamine ondergaan en begon zich geleidelijk aan beter te voelen. Uiteindelijk heeft ze afgezien van dat euthanasietraject, haar opleiding weer opgepakt en voelde ze zich echt verlost van haar depressie.’ 

Onderzoek (es)ketamine bij depressie 

Binnen PsyQ voert Jolien samen met andere collega’s onderzoek uit naar het gebruik van esketamine (variant van ketamine) bij depressie. Cliënten die onvoldoende effect ervaren van reguliere behandelmethoden krijgen een behandeling met (es)ketamine. Tijdens het onderzoek worden cliënten psychologisch en medisch begeleid in een veilige omgeving. 

Artikel AD Haagsche Courant 

Ook vertelde Jolien in de reportage in AD Haagsche Courant van zaterdag 7 januari 2022 dat cliënten die geen baat hadden bij eerder behandelingen voor depressie, baat vinden bij een behandeling met (es)ketamine. Het artikel is ook online beschikbaar. Lees het volledige artikel: ‘Partydrugs als ketamine en mdma als nieuw medicijn tegen zware depressie: ‘Onderzoeken zijn spectaculair’ (premium).  

*Let op: het gebruik van psychedelica is niet zonder risico. Zelf experimenteren met psychedelica bij psychische klachten wordt afgeraden.