Boek: Sara Kroos - Rood is ja

pdf
300++x+300+Sara+Kroos+-+leesluisterkijktips.png
Andere mensen laten lachen, voor Sara Kroos is het haar werk. Maar wat als je in de tussentijd zelf steeds minder kan lachen. Door haar drukke leven en voorgeschiedenis met depressies en misbruik liep Sara vast en liet ze zich opnemen in een psychiatrische kliniek. Maar voor haar was dit alles behalve een veilige haven. Ze beschrijft haar eerlijke en confronterende verhaal in Rood is ja. 
 

Sara Kroos werd bekend in de Nederlandse cabaretwereld door het winnen van de publieksprijs van het Leids Cabaret Festival in 2000. Landelijke bekendheid kreeg ze in 2005 en 2006 als vaste gast van het televisieprogramma de lama’s. Haar tiende cabaretprogramma Verte (2019) leverde Sara de Poelifinario, de belangrijkste Nederlandse cabaretprijs, op. 

‘Ik schrijf dit boek om het systeem van en na misbruik bloot te leggen. Niet alleen omdat mijn stilte inmiddels giftig is voor mijzelf, maar ook omdat stilte, schaamte en het wegkijken van misbruik dat systeem juist in stand houdt’

Herhaling van misbruik

In haar theaterprogramma’s vertelt Sara vaak open over de donkere kant van haar leven. Ze worstelt namelijk met depressies en met de gevolgen van seksueel misbruik. Volle zalen kregen haar persoonlijke verhaal te horen, op een harde, ontroerende, maar ook grappige manier. Toch eiste haar drukke en stressvolle leven ook zijn tol. Sara liet zich opnemen in een psychiatrische kliniek. Hier gebeurde het onvoorstelbare: de therapeut die haar moest helpen met de trauma’s door seksueel misbruik uit haar jeugd, misbruikte haar. Na jaren vechten, zowel mentaal als juridisch, kreeg Sara erkenning van de pleger en de kliniek. Met Rood is ja wil Sara niet langer zwijgen en het taboe op dit onderwerp doorbreken. 

Fotograaf: (c) Carmen Kemmink i.o.v. Linda

Ervaringsverhaal Chantal

Chantal: 'Ik weet écht hoe het voelt'

Chantal: 'Ik weet écht hoe het voelt'

Sinds 2020 werkt Chantal als ervaringsdeskundige bij PsyQ in Leiden. Haar grootste trots: de lotgenotengroep voor slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag, die ze zelf heeft opgezet.