Actueel

Componence Asset List

25 januari 2023

200+x+200+psy+pgx+-+stock.png
Gebruik je medicatie voor angst- depressieve- of psychotische klachten, maar heb je te veel bijwerkingen of het gevoel dat de dosis te hoog of te laag is ingesteld? Wil je niets liever dan de best passende medicatie in de juiste dosering? Meld je dan aan voor het PSY-PGx onderzoek! Lees hieronder meer over het onderzoek en hoe je kunt meedoen. 

Minder bijwerkingen, meer effectiviteit

Het PSY-PGx Project is een groot internationaal project naar de interactie tussen genen en geneesmiddelen (farmacogenetica) in de psychiatrie. Een belangrijk onderzoek, want een behandeling met medicatie blijkt bij slechts een derde van de cliënten effectief.

Het doel van het onderzoeksproject is om bijwerkingen van medicatie voor angst- depressieve- of psychotische klachten te verminderen en de effectiviteit te vergroten. Dit doen we door gebruik te maken van genetische informatie, ofwel farmacogenetica. Met deze informatie kunnen we een medicatie-advies op maat geven. PSY-PGx levert dus een nieuw zorgmodel voor het toepassen van medicatie in de psychiatrie. Daarnaast kunnen we de polikliniek Farmacogenetica van PsyQ (Parnassia Groep) internationaal uitbreiden en zo de zorg voor cliënten met psychische klachten internationaal verbeteren.

'Ook al bieden we deze zorg al op de poli farmacogenetica in Amsterdam, dit is nog nooit op zo’n grote schaal gedaan'

Subsidie voor het PSY-PGx Onderzoeks Project

In maart 2021 kreeg Ass. Prof. Roos van Westrhenen, psychiater en klinisch farmacoloog bij Parnassia Groep, een Horizon2020 subsidie van 8 miljoen toegekend om het PSY-PGx onderzoek uit te voeren. ‘Aan het Project doen 12 landen mee’, vertelt Roos. ‘Binnen het project voeren we ook een klinische studie uit in 7 van de 12 landen. En ook al bieden we deze zorg al op de poli farmacogenetica in Amsterdam, dit is nog nooit op zo’n grote schaal gedaan. Het doel is namelijk om wereldwijd 2000 kandidaten voor het onderzoek te werven, waarvan het merendeel in Nederland.’

De klinische studie in Nederland is nu van start gegaan in de regio Noord, Midden en Oost Nederland (op onze poli in Amsterdam) en in de regio Zuid-Nederland (op de Universiteit van Maastricht). Ook de andere landen zijn bezig met opstarten van de klinische studie. 

Wat houdt het onderzoek in?

Voor het onderzoek kom je langs op de poli farmacogenetica in Amsterdam. Hier krijg je een voorgesprek en nemen we DNA af. Na ongeveer 2 weken krijg je een medicatie-advies op maat. Een deel van de cliënten volgt dit advies op en krijgt deze nieuwe medicatie voorgeschreven. De controlegroep krijgt ook een advies, maar gebruikt de medicatie zoals de behandelaar dit gebruikelijk voorschrijft, dus zonder de genetische informatie.

Hierna word je 24 weken lang gemonitord en vul je vragenlijsten in. Hiervoor kom je nog 4 keer langs op de poli in Amsterdam. Tijdens 2 van de fysieke ontmoetingen nemen we opnieuw bloed af en vindt er een kort lichamelijk onderzoek plaats, zoals het meten van lengte en gewicht. Daarnaast nemen we 2 keer contact op om wat vragen te stellen. Anders dan het klinische onderzoek in vergelijking met de consultatie, die we al jaren bieden op de poli, is dat we je nauwkeuriger volgen en je sneller een medicatie advies op maat ontvangt. Hierdoor kan je eigen behandelaar sneller medicatie voorschrijven.

Hoe doe je mee aan het onderzoek?

Wil je graag meedoen aan het onderzoek? Dan is het belangrijk dat je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

  • Je bent tussen de 16 en 65 jaar oud; 
  • Je gebruikt(e) een antidepressivum of antipsychoticum
  • Je ervaart bijwerkingen of ineffectiviteit bij ten minste 1 van bovenstaande medicatie
  • Je bent in het bezit van een mobiele telefoon (om de app Behapp te downloaden)

Meer informatie of aanmelden

Om deel te nemen aan het onderzoek is een verwijzing nodig (van huisarts of psychiater). Hij of zij kan je vervolgens via de poli farmacogenetica inschrijven. Wil je meer informatie of weten of het onderzoek iets voor jou is? Neem dan contact op via psy-pgx@parnassiagroep.nl. Voor inschrijven, kun je mailen naar: farmacogenetica@parnassiagroep.nl. Meer informatie is te vinden op www.psy-pgx.nl (Nederlands) of www.psy-pgx.org (Engels). 

Aanmelden

Uniek in de psychiatrie: poli farmacogenetica bij PsyQ (Parnassia Groep)

Al vanaf 2017 is er een poli farmacogenetica. Deze poli is opgezet door Ass. Prof. Roos van Westrhenen, psychiater en klinisch farmacoloog bij PsyQ. ‘De poli is uniek. Geen enkel ander land biedt dergelijke zorg, die ook nog vergoed wordt’, stelt Roos. Op de poli ontvang Roos wekelijks nieuwe cliënten. Niet alleen cliënten die in behandeling zijn bij Parnassia Groep, maar vooral ook cliënten die ergens anders in behandeling zijn. Na een voorgesprek met een psychiatrisch onderzoek en aanvullend onderzoek door middel van vragenlijsten, nemen we ook DNA af. Hierna nemen we met de cliënten, in een tweede gesprek, het medicatie-advies op maat door. Dit advies koppelen we ook terug aan de verwijzer. 

Lees meer over de poli