Museum van de Geest

pdf
Hoe werkt de menselijke geest? Wat is normaal en wat is raar? In het Museum van de Geest in Haarlem en Amsterdam ontdek je op een interactieve manier meer over het belang van mentale gezondheid, krijg je inzicht in de manier waarop je oordeelt en leer je meer over je eigen geest én die van de ander. Het museum bezoeken? Lees snel verder! 

Het Museum van de Geest heeft 2 locaties: het Dolhuys in Haarlem en de Hermitage in Amsterdam. Het museum het Dolhuys werd in 2002 opgericht als initiatief van Parnassia Groep (een van de samenwerkingspartners van PsyQ), GGZ Noord-Holland-Noord, GGZ inGeest en Arkin. In 2005 opende het Dolhuys officieel haar deuren voor het publiek. In 2016 opende Museum van de Geest een tweede locatie in de Hermitage.

Op ontdekkingsreis naar het mysterie van de geest

Persoonlijke verhalen, objecten en kunstwerken

De locatie in Haarlem is recent nog helemaal vernieuwd. Eind 2020 opende koningin Máxima het vernieuwde museum. Op deze locatie zetten persoonlijke verhalen, objecten en kunstwerken je aan het denken over onze menselijke geest, het belang van mentale gezondheid en sociale inclusie. Je kan kiezen uit 3 verschillende routes, waarbij je met een digitale gids op ontdekkingsreis gaat naar het mysterie van de geest.

Op de Amsterdamse vestiging, de Hermitage, zie je Outsider Art, een kunstvorm gemaakt door outsiders van de kunstwereld en vaak ook van de maatschappij. Verschillende kunstenaars stellen hun bijzondere werken hier tentoon. 

Museum van de Geest | Dolhuys in Haarlem

Mindfulness in het museum

In combinatie met kunst biedt mindfulness je een ander perspectief. Om dit te ervaren kan je in het museum in Haarlem elke donderdag van 13.30 tot 14.15 uur ook terecht voor een mindfulness-sessie, onder leiding van mindfulness-trainer Jolien Posthumus. Deze sessie is voor iedereen die affiniteit heeft met mindfulness en kunst. Het museum biedt ook mindfulness-sessies speciaal voor zorgprofessionals.

Meer informatie

Museum van de Geest | Dolhuys in Haarlem is van woensdag t/m zondag geopend van 11:00 tot 17:00. De locatie in de Hermitage in Amsterdam is van maandag t/m zondag geopend van 11.00 tot 17.00. Wil je meer informatie over het museum of tickets bestellen? Neem dan een kijkje op de website van het museum!

Museum van de Geest | Dolhuys in Haarlem

Museum van het jaar!

Museum van de Geest won op 7 mei 2022 de Museum of the Year Award 2022. Het museum liet de ruim 60 genomineerde Europese musea achter zich op de 45e editie van de award-uitreiking. De jury roemde het museum onder andere om de unieke en innovatieve manier om de aard van de menselijke geest te verkennen. 

Lees meer