Lees-, luister- en kijktips

Luister-, lees en kijktips

Er wordt veel over mentale gezondheid en psychische klachten, zoals depressie, angst en eetstoornissen geschreven of verteld in onder andere boeken, films, documentaires en podcasts. Op deze pagina verzamelen en delen wij met jullie onze lees-, luister- en kijktips. Bekijk hieronder alle tips of filter op een medium naar keuze. 

Deel je tip!

Heb jij zelf ook een lees-, luister of kijktip? Deel deze dan vooral met ons via onze redactie

Componence Asset List

pdf

In de BrainShare Podcast gaat professor Sandra Kooij, psychiater en specialist in AD(H)D bij volwassenen bij PsyQ, in gesprek met verschillende experts over zijn of haar vakgebied en wat de invloed is op de behandeling van AD(H)D.

BrainShare is een initiatief van Superbrains. Dit platform is opgericht door ervaringsdeskundige Rutger den Hollander en Sandra Kooij. De app wordt binnen PsyQ gebruikt voor de online behandeling van AD(H)D.

In gesprek met experts 

Elke twee weken gaat Sandra Kooij in gesprek met een andere expert. Zo spreekt ze onder andere dr. Michel Nelwan, klinisch neuropsycholoog, over zijn onderzoek over dyslexie bij ADHD, geeft prof. dr. Barbara Franke, hoogleraar moleculaire psychiatrie bij de Radboud Universiteit, uitleg over genetische risicofactoren voor ADHD en autisme en vertelt Cara Verdellen, klinisch psycholoog en cognitief gedragstherapeut, en manager zorg bij PsyQ Nijmegen, over ADHD en tics, en over het nieuwe handboek Gilles de la Tourette, dat ze samen met collega’s schreef. Omgekeerd interviewt Rutger den Hollander Sandra Kooij over ADHD, slaap en het effect van slaaptekort op je gezondheid! 

Luister hieronder naar de eerste aflevering van BrainShare, waarin Rutger den Hollander vertelt hoe hij op het idee kwam voor Super Brains en op welke manier de app mensen met ADHD of ADD echt kan helpen. 

Via Spotify of YouTube vind je ook alle voorgaande afleveringen terug.

Super Brains downloaden

In de Superbrains app leren mensen met ADHD of ADD bepaalde gewoontes aan, zoals tanden poetsen of op tijd naar bed gaan. Ook hebben behandelaars de mogelijkheid om samen te werken met hun patiënten in de app, door doelen te monitoren, een online groep te volgen, een berichtje te sturen en te coachen via een videogesprek. Met de community functie kun je daarnaast ook chatten met lotgenoten om tips en ervaringen te delen. Ook als je niet in behandeling bent, kun je de app gebruiken. De app is gratis te downloaden voor Android en iPhone.