Boek: Een Steekje Los

pdf
Boek+-+Een+steekje+los.jpg
Elke huismus wil het liefste thuis zijn, maar wat als het verlaten van je huis of het reizen buiten je woonplaats voor extreme paniek zorgt? Iris ter Haar weet precies hoe dat voelt. Na haar zoveelste paniekaanval is voor Iris de maat vol en komt ze bij PsyQ terecht. In haar boek Een Steekje Los beschrijft ze op een realistische manier en vol humor over haar ervaringen met haar paniekstoornis en de behandelingen die ze bij PsyQ volgt. 

Op haar 23e kreeg Iris de diagnose ADHD. In de jaren die volgden, dacht ze dat dit de oorzaak van haar angsten was en bovendien: ‘iedereen ervaart toch wel deze angsten?’ Pas jaren later, op haar 27e, beseft Iris dat het zo echt niet meer verder kan en klopt ze aan bij haar huisarts. 

Behandelingen bij PsyQ

Na ruim 6 maanden op de wachtlijst kan ze eindelijk bij PsyQ terecht waar ze de diagnose paniekstoornis en agorafobie krijgt. 2,5 jaar aan behandelingen volgen, zowel face-to-face als online (vanwege corona). In haar boek beschrijft ze uitgebreid over haar ervaringen met onder andere Cognitieve Gedragstherapie, Schematherapie en EMDR

‘Met het delen van mijn verhaal hoop ik dat als je ook angstklachten hebt je je iets minder alleen voelt.’

Geen rooskleurig boek

Volgens Iris is haar boek geen rooskleurig zelfhulpboek, waarin je dé oplossing vindt, maar meer een realistisch boek dat mensen met angstklachten laat inzien dat het beter kan worden. Maar ook voor vrienden of familie van mensen met angstklachten kan dit boek zorgen voor meer begrip over hoe iemand extreme angsten ervaart. 

Meer leestips

Een Steekje Los is onderdeel van de reeks Hoofdzaken. In deze reeks verscheen ook onder andere het boek Druks van Francien Regelink. Meer lezen over een angststoornis? Alwin Ritstier schreef het boek Gek van Mezelf over hoe met zijn angsten leert om te gaan.

Over Iris 

Iris ter Haar begon in 2010 met haar blog ikbenirisniet.nl. Deze blog groeit al snel uit tot een populaire lifestyle blog waar ze onder andere ook persoonlijke ervaringen met ADHD en haar paniekstoornis deelt. Inmiddels blogt ze niet meer op regelmatige basis, maar stort ze zich op haar borduurwebshop Iris Borduurt (de toepasselijke titel 'Een Steekje Los' op de omslag heeft Iris zelf geborduurd). Hier begon ze destijds mee om kalmer te worden als bezigheidstherapie terwijl ze op de wachtlijst stond.