Actueel

Componence Asset List

10 oktober 2019

regulier_ikbenopen.jpg

Mentale gezondheid moet bespreekbaar worden gemaakt. Om die reden steunt PsyQ de social media challenge #IkbenOpen, die vandaag is gelanceerd. De challenge heeft niet alleen als doel om mentale gezondheid onder de aandacht te brengen, maar ook jongeren te motiveren om zelf proactief te gaan investeren in hun mentale gezondheid.

De challenge bestaat uit een persoonlijke foto of video met hierop zichtbaar op de hand een cirkel getekend. Deze (imperfecte) cirkel refereert naar het ‘perfecte plaatje’ waar veel over wordt gesproken binnen de maatschappij. In de praktijk is het bijna onmogelijk om zonder hulpmiddelen een perfecte cirkel te tekenen. Dat is niet anders voor het perfecte plaatje. Waarom streven naar een verwachting die niet haalbaar is? Door middel van de cirkel willen we de boodschap meegeven dat imperfectie eerder de regel is dan de norm en dat je, ondanks imperfectie, altijd volledig jezelf mag zijn.

#IkbenOpen

Doe jij ook mee? Het is heel eenvoudig:

  1. Teken een cirkel op je hand
  2. Maak een foto of video
  3. Plaats deze op je social media-kanalen
  4. Gebruik de hashtag #ikbenopen
  5. Daag 3 anderen uit om ook mee te doen

Campagne persoonlijkheidsstoornissen

Ook bij PsyQ zetten we ons in om psychische problematiek bespreekbaar te maken. Dit doen we door twee tot drie keer per jaar een psychisch probleem centraal te zetten op onze website. Momenteel besteden we aandacht aan persoonlijkheidsstoornissen. Wanneer je psychische problemen hebt krijg je vaak te maken met onbegrip en je klachten worden vaak niet serieus genomen. Ook kan het zijn dat mensen je in je omgeving je als zwak of moeilijk zien of vinden ze dat je niet genoeg je best doet om beter te worden. Maar een psychische aandoening heeft een enorme impact op je leven. Het is daarom belangrijk dat je hierover kunt praten zonder je ervoor te schamen. Als je het gevoel hebt veroordeeld te worden kan je negatief over jezelf gaan denken. Terwijl je het al zwaar genoeg hebt. Dit moet veranderen. Jij kiest niet voor psychische problematiek!