Actueel

Componence Asset List

29 februari 2024

300+x+300+Petra+-+POL.png
Binnen het Patterns of Life project ontwikkelen we de Patroondiagnostiek. In drie gesprekken kijken we samen hoe iemand is vastgelopen, wat het patroon in stand houdt en wat mogelijke manieren kunnen zijn om hier weer uit te komen. Voor Petra waren deze gesprekken een eye-opener. Ze deelt graag haar ervaringen met de gesprekken, het visuele aspect en de app. 

Hoe heb je de gesprekken ervaren?

Door mijn eerdere ervaringen met behandelaren had ik lage verwachtingen. En bij het eerste gesprek dacht ik: oh daar gaan we weer. Ik moet weer gaan vertellen wat mijn probleem is en dat het vast aan vroeger zal liggen. Dat heb ik in het verleden ook al gehad. Maar zo ging het niet. Toen we in het tweede gesprek op het bord gingen werken, begreep ik ineens dat ik er zo nooit eerder naar  gekeken had. Op dat moment begreep ik ook de waarde van het eerste gesprek.

Hoe verliep het verkennen van patronen bij jou?

Ik zag de kaartjes die ik had gekozen op het bord. De behandelaar heeft toen eerst uitgelegd wat we gingen doen. Er kwam er een hoop naar voren die dingen in mijn leven duidelijk maakten. Van ‘oh, daarom reageer ik op deze manier op een bepaalde situatie’ en ‘daarom triggert deze persoon bij mij dit gevoel’. Ik vond het fijn dat je op het bord dat met elkaar kon verbinden. Ik had nooit kunnen bedenken dat dit met dit verband houdt omdat het voor mij eigenlijk twee aparte problemen waren waar ik mee kampte en waar ik moeite had om mee om te gaan. Ik vond het ook heel fijn dat het visueel is en niet een gewoon gesprek. Je zag het nu echt in een beeld en je kon het steeds aanpassen. Dat visuele aspect vond ik heel fijn. Het is wel heel intensief en ik denk dat iets meer tijd wel fijn zou zijn, want ik vond het in het begin wel lastig. Dan kan je er iets rustiger over nadenken en nog iets meer sparren. Je moet zo hard nadenken over wat brengt iets teweeg en hoe dat dan komt.

'Na het tweede gesprek had ik het gevoel dat ik al een beetje behandeling had gehad, juist omdat ik die inzichten kreeg'

Wat heeft dat je opgeleverd? 

Ik heb een heel bewogen leven gehad en heb ook al wel wat therapie gehad. Ik dacht dat ik het een plek had gegeven. Maar het blijkt dat een hoop patronen die mij al die jaren hebben geholpen nu tegen mij zijn gaan werken. Het heeft mij een hele hoop inzicht in mijn problematiek gebracht. Toen ik wegging bij het tweede gesprek had ik het gevoel dat ik al een beetje behandeling had gehad, juist omdat ik die inzichten kreeg.

Hoe ging het derde gesprek bij jou? 

Het derde gesprek ging over wat gaan we doen. Ik vond het heel fijn hoe er met me meegedacht werd want ik merkte bij mezelf wel een stuk vermijding. Er werd heel goed uitgelegd waarom groepstherapie beter was voor de problematiek waar ik mee kamp en wat het mij gaat helpen ten opzichte van individuele therapie. Toen was het voor mij duidelijker dat het me ook wat gaat brengen. Wat ik denk is dat het voor een behandelaar meer inzicht geeft over wie je voor je hebt. Zij gaven mij wel echt het gevoel dat ze mijn problematiek begrepen en dat ze wisten wat daar de meest passende keuze bij zou zijn. Zelf ben ik gaan inzien dat ik niet alleen therapie wil maar ook mijn medicatie wil afbouwen. Dat hebben we aangepast in mijn herstelplan.

Hoe was het om een naaste bij de gesprekken te hebben? 

Ik vond dat heel fijn. Ik voelde mij zo instabiel en mijn man was echt mijn reddingsboei in die maanden. Het heeft ergens ook wel toegevoegde waarde omdat je zelf niet altijd inziet wat je 
gedrag is, hij kon dan dingen toevoegen. Maar ik vond het ook wel confronterend want ik ben al heel lang samen met hem maar je hebt het hier niet dagelijks over. Ik moest me heel kwetsbaar opstellen maar nu is het voor ons allebei veel duidelijk waarom ik bepaalde dingen doe.

Wat vond je van de Polly app?

Ik vond dat heel fijn. De app is heel gebruiksvriendelijk en makkelijk in te vullen. Ik vond de kleuren ook mooi. De app voelde niet als iets medisch en dat vond ik heel prettig. Want je zit al niet lekker in je vel en als een app dan ook nog eens heel kil en medisch is dan maakt dat er niet beter op. Ik vond het ook fijn dat je de tekst in de Polly app gewoon terug kan lezen. Het is jouw eigendom. Ik heb in het verleden veel therapie gehad en als ik dan iets vertelde dan was ik het kwijt en ik wist niet wat de persoon die tegenover mij zat daarvan maakte. Hier is het niet de interpretatie van iemand anders. Het is fijn dat je nog kan terugzien wat je hebt ingevuld en nog dingen kan toevoegen.

Hebben de gesprekken je geholpen om aan anderen uit te leggen wat er speelt?

Toevallig ben ik vorige week naar werk geweest om te lunchen. Dan merk ik dat omdat ik het zelf nu beter begrijp, ik het ook beter aan anderen kan uitleggen. Ze zeiden ook ‘we vinden het heel knap hoe je dit uitlegt zonder dat je nog therapie hebt gehad.’ Je kan ook beter bepalen tot welke laag je het uitlegt. Voor je collega’s is dat anders dan aan mijn moeder of dochter. Ik heb me de afgelopen tijd heel lang heel schuldig gevoeld maar ik zie nu ook dat het me iets positiefs brengt. Het mag er zijn. Dat heeft me dit gebracht. 

'Al 42 jaar ben ik Petra maar nu voelde het alsof ik opeens de handleiding kreeg en begreep ‘oh, zo zit ik in elkaar!’

Wat zou je ons nog willen meegeven?

Ik denk echt dat het een hele mooie nieuwe manier is van werken en ik hoop ook echt dat dit verder wordt uitgerold. En dat we niet alleen praten over wat is jouw probleem maar wat maakt dat dit 
voor jou een probleem is. Dat geeft je zoveel inzicht als mens. Het is bijna alsof je een soort handleiding krijgt. Al 42 jaar ben ik Petra maar nu voelde het alsof ik opeens de handleiding kreeg en begreep ‘oh, zo zit ik in elkaar!’ Dat is zoveel waard, er is geen prijs aan te hangen. Dat is een heel groot compliment naar jullie toe. Ik vond het heel prettig. En ik moest keihard terugkomen op mijn vooroordeel dat ik bij een grote organisatie alleen maar een nummer ben, zo heb ik dat nog helemaal niet ervaren.

Meer informatie over de Patroondiagnostiek

Sinds mei 2023 zijn een aantal teams in Leiden en Den Haag gestart met het aanbieden van de Patroondiagnostiek. De eerste resultaten zijn hoopgevend. Lees meer over de Patroondiagnostiek en wat onze collega's en cliënten ervan vinden.