Actueel

Componence Asset List

27 november 2023

300+x+300+winterdepressie+dyllis.png
‘Ik word zo depressief van alle regen!' We horen deze uitspraak in de herfst en winter wel vaker. Maar kan je echt depressief of somber worden van het weer? En wat kan je doen om de buien niet jóuw bui te laten verpesten? In het Eindhovens Dagblad vertelt collega Dyllis van Dijk, onderzoeker bij PsyQ, meer over de winterblues en geeft ze tips om de donkere dagen door te komen. 

Om met de deur in huis te vallen: van slecht weer (en dus ook regen) krijg je geen winterdepressie. ‘Maar veranderende seizoenen hebben wel invloed op je humeur. Bijvoorbeeld een winterdepressie’, vertelt Dyllis in het ED. ‘Normaal gesproken gaat de productie van melatonine naar beneden met daglicht. Maar zodra de dagen korter worden of grijzer, wordt die productie niet geremd. Je hebt meer behoefte aan slaap en calorierijk eten. Ook kunnen angstklachten toenemen. Dat gebeurt dus met name in de herfst en de winter.’ Deze klachten komen bij alle leeftijden voor, maar iets meer bij vrouwen dan bij mannen. 

Tips voor de winterblues

Dyllis geeft in het artikel ook nog wat tips voor mensen die last hebben van de winterblues: ‘Zoek ’s ochtends het licht op. Dan begint je dag goed en heb je direct een goede reden voor een ochtendwandeling. Zolang er maar iets van licht je ogen binnenkomt.’ Lees het hele artikel via de website van het Eindhovens Dagblad.

Lichttherapie voor winterdepressie 

Sommige mensen hebben echter ernstiger klachten waardoor zij wel degelijk last hebben van een winterdepressie. Geldt dit voor jou? Dan is lichttherapie voor jou misschien een goede oplossing. Bij PsyQ bieden we zowel lichttherapie waarbij je plaatsneemt achter een bak als met een lichttherapiebril aan. Lees meer over deze twee typen lichttherapie