Actueel

Componence Asset List

16 april 2019

Regulier+-+Nieuwsbericht+beeld+Campagne+Somatiek.jpg

Wanneer je last hebt van pijn, oververmoeid bent of (delen van) jouw lichaam uitvallen zonder dat een arts een medische verklaring daarvoor heeft, spreken we van somatisch onverklaarde lichamelijke klachten (SOLK). Dit soort onverklaarde klachten hebben grote invloed op jouw leven. Daarbij komt ook dat de klachten waarmee je worstelt door anderen misschien niet altijd serieus worden genomen.

Daarom start PsyQ vandaag de campagne ‘Somatiek & psyche’. Door interviews met specialisten en (ervarings)deskundigen en een video laten we zien wat Somatiek & psyche is. Door meer kennis te delen hopen we de vooroordelen die er over onverklaarde lichamelijke aandoeningen heerst weg te nemen. De nadruk ligt op chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), chronische pijn en conversiestoornis.

‘Het is zonde dat mensen ons niet makkelijk vinden en (te) lang doorlopen met hun onverklaarde klachten terwijl ze goed te behandelen zijn. Hoe eerder je in zorg komt, hoe beter.’ – Saskia van Es, specialismeleider Somatiek & psyche en klinisch psycholoog bij PsyQ.

Saskia van Es

Je bent niet alleen

Maar liefst de helft van de Nederlanders heeft wel eens last van onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten. Vaak gaan deze na korte tijd vanzelf weer over, maar helaas niet bij iedereen. Naar schatting heeft minstens 10% van de bevolking onverklaarbare chronische pijnklachten en meer dan 2% van de bevolking last van chronische vermoeidheid.

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

Bij chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) gaan de klachten van moeheid niet over bij voldoende rust en zijn er geen lichamelijke oorzaken te vinden. Ook houden de vermoeidheidsklachten langer dan 6 maanden aan. Iemand met CVS lukt het niet meer om de dingen te doen die hij/zij normaal gesproken deed.

Chronische pijn

Chronische pijn betekent dat je langdurige pijn hebt zonder dat er een aanwijsbare reden voor is. Altijd pijn hebben kan leiden tot een negatieve spiraal, waarbij iemand steeds minder actief wordt en zelfs in een depressie terecht kan komen.

Conversiestoornis / PNEA

Een conversiestoornis is een stoornis waarbij je hoofd niet goed communiceert met je lichaam. Conversie betekent letterlijk omzetten. Een conversiestoornis betekent dus dat psychische klachten worden omgezet in lichamelijke klachten.

Meer over Somatiek & psyche

Op onze website leggen we alles uit over Somatiek & psyche. Je vindt er bijvoorbeeld meer over oorzaken, symptomen en behandelingen. Houdt onze website en social media in de gaten voor updates binnen de campagne.