Podcast: we zijn toch niet gek

pdf
300+x+300+podcast+we+zijn+toch+niet+gek.png
Bij de overgang denken we al snel aan opvliegers, maar dat je ook last kan krijgen van paniekaanvallen, depressieve buien en hartkloppingen, weten de meeste vrouwen niet. In de podcastserie We zijn toch niet gek gaat journalist Suzanne Rethans hierover in gesprek met collega en psychiater Sandra Kooij, gynaecoloog Dorenda van Dijken en cardioloog Janneke Wittekoek van het H3-netwerk (hart, hoofd en hormonen). 

Uit onderzoek van het H3-netwerk blijkt dat er een verband is tussen stemmingsstoornissen, hormonen en de kans op hart- en vaatziekten en dementie. Maar vaak linken vrouwen deze klachten niet aan elkaar. En ook de huisarts weet dit vaak niet, waardoor de kans op misdiagnoses en verkeerd voorgeschreven middelen groot is. Maar waar moet je dan op letten en wat kan je zelf doen? De vijfdelige podcastserie geeft handvatten aan de hand van gesprekken met experts en ervaringsdeskundigen. 

H3-Netwerk: Hoofd-Hart-Hormonen

Om te zorgen dat vrouwen met ADHD en bijkomende hormonale klachten de hulp krijgen die ze nodig hebben, bundelen Sandra Kooij, Janneke Wittekoek en Dorenda van Dijken hun krachten in het Hoofd-Hart-Hormonen (H3) Netwerk. Het doel van het H3-netwerk is om kennis voor zowel zorgprofessionals als cliënten toegankelijker te maken, zodat vrouwen sneller en beter geholpen kunnen worden. 

Lees meer

ADHD en bijkomende klachten bij vrouwen

Zo gaat maker Suzanne in aflevering 3 in gesprek met onze collega Sandra Kooij, psychiater gespecialiseerd in ADHD bij volwassenen bij PsyQ in Den Haag en bijzonder hoogleraar ADHD bij volwassenen aan het Amsterdam UMC. Ze gaan samen met ervaringsdeskundige en journalist Maike Jeuken in op het feit dat vrouwen met ADHD drie keer zoveel kans hebben op postnatale depressie, PMS- en overgangsklachten. En ook drie keer zo zwaar.
In aflevering 5 geven de 3 H3-Netwerk experts ten slotte meer informatie over wat hormoonsuppletie is en wat het doet en geven ze tips wat je op het gebied van lifestyle kan doen om gezond ouder te worden. 

Beluister de trailer van de podcast hieronder. Alle afleveringen vind je onder andere op Spotify