Depressie en menopauze

Depressie rond menopauze

pdf
Meer+informatie+over+depressie+rond+overgang+bij+PsyQ.png

Bijna 90 procent van de vrouwen is tussen de 45 en 55 jaar als ze in de overgang komen. Tijdens de overgang en na de menopauze (de laatste menstruatie) hebben vrouwen een verhoogde kans op depressieve klachten of een depressie.

Veel vrouwen komen tussen hun 45ste en 55ste levensjaar in de overgang. De overgang is de levensfase waarin een vrouw langzaam onvruchtbaar wordt en kan wel 7 tot 10 jaar duren. De hormomen in het lichaam van een vrouw moeten wennen aan een nieuw evenwicht en dat kan zorgen voor tal van klachten. De overgang en menopauze zijn niet hetzelfde. Met de menopauze wordt de laatste menstruatie bedoeld.

Symptomen depressie rond overgang

Tijdens de overgang kun je depressief worden. De eerste jaren van de overgang wordt de menstruatie onregelmatiger en kun je de ene maand veel bloedverlies hebben en de andere maand weinig.

Lichamelijke klachten die veel voorkomen zijn:

  • Opvliegers: je krijgt het plotseling heel warm en als gevolg daarvan ga je hevig transpireren
  • (Hevige) transpiratie
  • Vermoeidheid
  • Spierpijn
  • Hoofdpijn
  • Hartkloppingen
  • Pijnlijke en gespannen borsten
  • Duizeligheid

De afbeelding hiernaast is van de hand van © Francine Oomen.

 

Overgang en depressie; een interview

Tijdens de overgang zijn vrouwen kwetsbaarder voor het krijgen van een depressie. PMSS, eerdere depressies of negatieve en impactvolle gebeurtenissen uit het verleden vergroten deze kwetsbaarheid. Marjolijn de Kruif, psychiater op de afdeling Vrouwenpoli voor stemmingsstoornissen, is in het magazine Overhoop geïnterviewd over herkennen van depressie bij vrouwen, de depressie zelf en de behandeling.    

Behandeling depressie

Als je jezelf herkent in een depressie rond de menopauze kun je in behandeling bij PsyQ. Therapie bestaat onder andere uit lichttherapie, cognitieve therapie en soms medicatie, afhankelijk van je situatie.

Wat kun je zelf doen?

Gezond en gebalanceerd eten is belangrijk tijdens de overgang. Veel vrouwen komen aan in gewicht tijdens deze periode. Het risico op hart- en vaatziektes en osteoporose (botontkalking) is groter. Genoeg bewegen is belangrijk voor vermindering van de lichamelijke en depressieve klachten.