Docu: Uit de schaduw

pdf

Jarenlang worstelt actrice en filmmaker Hanna Verboom met haar bipolaire stoornis. Er werd haar op het hart gedrukt hier vooral niets over te zeggen, want dan zou ze nooit meer aan werk komen. Met haar korte documentaires Uit de schaduw en Samen uit de schaduw doorbreekt ze het stilzwijgen en vertelt ze, samen met anderen, over haar persoonlijke ervaringen. 

Op haar 19e kreeg Hanna Verboom haar eerste psychose. 2 jaar later krijgt ze de diagnose: bipolaire stoornis. Ze verbergt, uit schaamte, haar diepe dalen en de hoge pieken zien de kijkers thuis in een film, serie of tv-programma. Toen Hanna zwanger was van haar zoon Samuel kwam ze tot inzicht dat ze nooit een goede moeder zou zijn als ze zichzelf niet zou accepteren. Met haar korte documentaire vertelt ze hoe ze tot dit inzicht is gekomen en op wat voor manier haar bipolaire stoornis haar juist ook veel positiefs brengt. 

‘Ik had het gevoel dat ik een soort kerstboom was: heel mooi versierd, maar zonder wortels. En na elke storm viel ik weer om.’

In de documentaire is ook psychiater Dirk de Wachter aan het woord. Hij vertelt dat hij mensen soms adviseert niet met hun baas over hun psychische problemen te praten. ‘Zeg dat je je been gebroken hebt op skivakantie. Want de kans is groot dat de volgende jaren je promotiekansen voorbij zijn als je over je psychische problemen praat. Ik zeg dit met pijn in het hart. Maar dat is de realiteit.’

Samen uit de schaduw

De documentaire Uit de schaduw was een groot succes. Een vervolg kon daarom ook niet uitblijven. In Samen uit de schaduw gaan Hanna & Juda Verboom samen met experts en ervaringsdeskundigen zoals psychiater Dirk de Wachter, zanger Typhoon en Hoogleraar psychiatrie Jim van Os op onderzoek. Ze onderzoeken waarom 1 op de 4 Nederlanders - zo ook Hanna en Juda - een psychische variatie heeft. Ze komen tot één conclusie: “Mensen hebben mensen nodig.”

Bekijk de documentaires

De documentaires zijn te bekijken via de website van Cinetree, het filmplatform dat Hanna in 2014 oprichtte.

Behandeling bipolaire stoornis

De behandeling bipolaire stoornis bestaat uit een combinatie van medicijnen, voorlichting, zelfmanagement en psychotherapie. Lees meer over de behandeling.