Docu: Altijd Al Loiza

pdf
Model Loiza Lamers wist op jonge leeftijd al dat het lichaam waarin ze was geboren, niet bij haar paste. De transitie van man naar vrouw was voor haar nooit een keuze; ze was altijd al Loiza. Haar verhaal over onzekerheden, liefde en levensvragen is gevangen in zowel het boek Loiza als de documentaire Altijd Al Loiza. 

Loiza werd bij het grote publiek bekend na haar deelname aan Holland’s Next Top Model. Ze ging er zelfs met de winst vandoor. Tijdens het programma vertelde ze aan de andere deelnemers openhartig over haar transitie van man naar vrouw. Wereldwijd werd dit opgepikt en Loiza groeide uit tot rolmodel voor veel transgenders

Van Lucas naar Luus

Maar het verhaal van Loiza was al eerder te zien. In 2005 werd Loiza op 10-jarige leeftijd gevolgd voor de documentaire Van Lucas naar Luus. Hierin vertelt Loiza (toen nog Luus genaamd), over het moment dat ze op 6-jarige leeftijd aan haar ouders vertelt dat ze in het verkeerde lichaam is geboren, over haar transitie en de moeilijke tijd die ze had op school door pestgedrag van anderen. 

Altijd Al Loiza

In de documentaire Altijd Al Loiza is Loiza openhartig over haar onzekerheden en angsten, voornamelijk over het thema: liefde. Als kijker krijg je een intiem kijkje in het leven van Loiza als sterke, gelukkige, maar ook kwetsbare vrouw.   

‘Het voelt als een persoonlijke bevrijding. Ik hoop dat mensen zich in de documentaire herkennen, want liefde is een universeel aspect’

Boek van moeder en dochter 

Naast de documentaire schreef Loiza in 2021 ook het boek Loiza samen met haar moeder Mirjam. De vele vragen van ouders en kinderen in soortgelijke situaties die het model en haar moeder dagelijks binnenkregen, waren aanleiding om dit boek te schrijven. In het boek komen alle veelgestelde vragen aan bod, maar ook het persoonlijke verhaal van Loiza en haar transitie en hoe Mirjam daar als moeder mee omging.