BINCO studie

BINCO studie

pdf
Informatie+over+bipolaire+stoornis+bij+PsyQ.png

Het hebben van een bipolaire stoornis heeft ingrijpende consequenties voor jou en je omgeving. Medicatie, begeleiding, psychotherapie en zelf-management leiden vaak tot vermindering van de symptomen, maar een aanzienlijk deel van de cliënten blijft terugkerende stemmingsklachten houden. Om te onderzoeken hoe dat komt zijn we bij PsyQ in samenwerking met Leiden UMC de BINCO-studie begonnen.

Het beloop van de ziekte verschilt sterk. Bij de ene cliënt is de bipolaire stoornis heel stabiel, een tweede heeft vooral last van depressies, een derde cliënt wordt juist snel manisch en weer een andere cliënt heeft meerdere stemmingsomslagen per week.

Het is onduidelijk waarom het beloop van de ziekte zo verschilt en ook is niet bekend wat er precies in het lichaam gebeurt wanneer er sprake is van een manische of depressieve episode. Uit recent onderzoek weten wij dat het stress-systeem, het immuunsysteem en bepaalde genen een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en het beloop van stemmingsstoornissen. Met de BINCO studie willen wij onderzoeken of deze systemen anders werken bij mensen met een bipolaire stoornis en ook of er in deze systemen veranderingen ontstaan als er sprake is van een stemmingsepisode of bijvoorbeeld als iemand start met medicatie. Ook onderzoeken we of bepaalde factoren, zoals persoonlijkheid en stress, samenhangen met de ernst van de ziekte.

Voor wie?

Iedereen die in de afgelopen 12 maanden een nieuwe diagnose bipolaire stoornis heeft gekregen en daarvoor in behandeling is bij PsyQ / Parnassiagroep of GGZ Rivierduinen komt in aanmerking voor studiedeelname. Als je al langer in behandeling bent of verder in het verleden behandeld bent voor bipolaire stoornis, dan kun je niet deelnemen aan de studie. Je kan wel meedoen als je in het verleden bent behandeld voor een andere diagnose dan bipolaire stoornis.

Deelname aan dit onderzoek is altijd vrijwillig en het heeft geen invloed op de behandeling die je krijgt. Inhoudelijk betekent studiedeelname dat een onderzoeksverpleegkundige bloed bij je af zal nemen, vragenlijsten af zal nemen en je wordt daarnaast uitgenodigd voor een MRI-scan. Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op met je behandelaar, deze kan je in contact brengen met een van de onderzoekers.