Genderdysforie

hoofdpagina Transvisie Zorg en genderdysforie

pdf
Meer+informatie+over+genderdysforie+bij+PsyQ.png

Genderdysforie gaat over gevoelens van ongemak over het eigen geslacht. De gevoelens kunnen ook heviger zijn en er kan een sterke afkeer ervaren worden. In Nederland is het mogelijk om met een meerjarig medisch behandeltraject van geslacht te veranderen. De transitie is een ingrijpend traject; voor de persoon zelf en ook voor zijn of haar omgeving.

Gemiddeld rond het 14e levensjaar ontdekt een jongere zijn of haar seksuele voorkeur. Dit houden ze gemiddeld 3,5 jaar geheim. De helft van de volwassen transgenders wist voor het 10e levensjaar dat hij of zij transgender is. Hele precieze aantallen zijn niet bekend.

Hulp aan volwassenen en jongeren

PsyQ en Youz bieden individuele zorg en organiseren verschillende therapeutische groepen voor volwassenen en jongeren. De groepen zijn besloten en worden begeleid door professionals. Voorafgaand vindt een intakegesprek plaats.

Voorbeelden van hulp:

  • langdurige zorg bij problemen tijdens het transitieproces
  • kortdurende zorg bij psychische klachten i.v.m. transseksualiteit
  • zorgverlening aan scholen, partners en gezin om de gevolgen van een transitie te bespreken
  • zoekersgroep: voor mensen met vragen over hun genderidentiteit
  • startersgroep: voor mensen die starten met de medische transitie
  • jongerengroepen en jongerenkampen

Bekijk voor een uitgebreide beschrijving ons aanbod voor hulp aan volwassenen en hulp aan jongeren.

Kinderen met een transgender ouder

Kinderen met een transseksuele of transgender ouder kunnen te maken krijgen met gevoelens van schaamte, boosheid en rouw. Youz biedt deze kinderen individuele psychosociale zorgverlening op maat.

Deskundigenverklaring

Om bij de gemeentelijke basisadministratie (GBA) geslachtsaanduiding en voornamen te kunnen wijzigen is, sinds 1 juli 2014, een deskundigenverklaring vereist. Van onze hulpverleners kan een aantal zo’n verklaring geven. Stuur voor meer informatie een e-mail naar: t.wormgoor@psyq.nl

Lees meer: Werkwijze deskundigenverklaring (pdf)