Actueel

Componence Asset List

07 juni 2024

7-juni-europese-tourette-dag.jpg
Elk jaar is het op 7 juni Europese Tourette dag. Op deze dag vragen we aandacht voor het syndroom van Gilles de la Tourette, met als doel om meer herkenning en begrip te creëren. Bekijk hieronder onze luister- en kijktips over Tourette, lees onze ervaringsverhalen van oud-cliënten en lees meer informatie over Gilles de la Tourette.  

Wat is Gilles de la Tourette? 

Het syndroom van Gilles de la Tourette, vaak afgekort als Tourette, is een bekend voorbeeld van een ticstoornis. Bij Tourette maakt iemand korte en plotselinge bewegingen en/of geluiden, zoals hoofdschudden, oogknipperen of keelschrapen. Dit noemen we motorische en vocale tics. Hoeveel en welke tics iemand heeft, verschilt per persoon. Zo had oud-cliënt Rik last van zowel motorische als vocale tics. 'Ik had vooral veel tics in mijn gezicht, bijvoorbeeld dat ik mijn nekspieren samentrok, mijn mondhoeken naar beneden duwde, met mijn neus bewoog, met mijn ogen rolde, mijn wenkbrauwen op en neer gingen, maar ook schudden met mijn hoofd deed ik veel. En ook deed ik heel zacht neuriën, wat je wel hoorde als je naast me zat, maar aan de andere kant van de tafel niet.'

Lees het volledige verhaal van Rick.  

Is Tourette te behandelen?  

Bij PsyQ werken we in Nijmegen en Den Haag met specialistische teams die ticstoornissen en Gilles de la Tourette diagnosticeren en behandelen. De behandeling van Tourette bestaat uit gedragstherapie, medicatie of een combinatie van beide. In Nijmegen bieden we sinds 2020 ook een online groepsaanbod, zodat mensen uit het hele land kunnen meedoen. 

‘In de groep leerde ik dat Tourette ook positieve dingen met zich meebrengt’ 

Oud-cliënt Ellen deed mee aan deze introductiegroep in aanloop naar haar individuele behandeling. ‘Iedereen zat in een ander stadium van Tourette, we hadden allemaal andere uitingen en zaten ook op een andere plek op het spectrum. Het was mooi om naar Tourette vanuit verschillende kanten te kijken. Dit zorgde voor een stukje acceptatie.’

Lees het volledige verhaal van Ellen.

En ook Mayke had veel aan deze groepsbehandeling. ‘In de groep leerde ik dat Tourette ook positieve dingen met zich meebrengt, zoals creativiteit en een hoog empathisch vermogen’, vertelt ze in het magazine van stichting Gilles de la Tourette (april 2024, aan te vragen bij de stichting.)

Stichting Gilles de la Tourette 

Deze stichting is voor mensen met het syndroom van Gilles de la Tourette. Maar ook voor hun ouders, familieleden, bekenden, zorg- en hulpverleners, leerkrachten, behandelaars, onderzoekers en andere geïnteresseerden. De stichting zet zich, door middel van o.a. het geven van voorlichting en het organiseren van lotgenotencontact, in om het stigma op tourette te doorbreken. Collega Cara Verdellen is vanuit PsyQ vertegenwoordigd in de Adviesraad. 

Meer tips

Naast de ervaringsverhalen van Rik en Ellen is er nog veel meer te bekijken en te beluisteren over Gilles de la Tourette. Bekijk hieronder onze tips: