Docu: een podium voor Niels

pdf
300+x+300+een+podium+voor+Niels.png
Oud-cliënt Niels heeft Gilles de la Tourette, ADHD, autisme en een verstandelijke beperking. In de docu 'Een podium voor Niels' volgen we hem in zijn weg de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn. De makers van de docu spraken collega en tourette-specialist Cara Verdellen over de invloed van de omgeving op de mentale ontwikkeling. Bekijk de docu en de video met Cara hieronder! 

De documentaire geeft een kijkje in het leven van Niels, wat op het eerste gezicht op een heel normaal leven lijkt. Maar hij kreeg al vroeg te maken met veel tegenslagen. Zo vond hij als kind geen aansluiting bij leeftijdsgenootjes en werd hij veel gepest. De moeder van Niels vertelt in de docu hoe zij erachter kwam dat er meer aan de hand was. Ook vertelt Niels zelf hoe hij zijn klachten ervaart en hoe hij ermee omgaat nu hij op zichzelf woont. 

Angst voor het onbekende

De rode draad in de documentaire is de weg van het paralympisch hockeyteam naar de Special Olympics World Games 2023 in Berlijn waar Niels voor geselecteerd werd als keeper. Iets dat voor Niels niet meteen een aangename verrassing bleek. Het onbekende of een nieuwe uitdaging zijn voor Niels namelijk heel spannend. Maar zijn ouders en coaches wisten hem ervan te overtuigen dat hij het kan. En dat is maar goed ook. Het Nederlands paralympisch hockeyteam gaat uiteindelijk naar huis met het zilver. Bekijk hieronder de korte documentaire. 

In gesprek met collega Cara

De maker van de documentaire, stichting Gilles de la Tourette, sprak in het kader van de documentaire met onze collega Cara Verdellen. ‘Bij zo’n 50% van de mensen met Tourette komt ook ADHD of een dwangstoornis voor’, vertelt Cara onder andere. En ook gaat ze in op het belang van hoe de omgeving reageert op bepaalde klachten. Ze vertelt: ‘Heel belangrijk dat de omgeving iemand blijft stimuleren om dingen te doen om het zelfvertrouwen op te krikken.’ Bekijk hieronder het volledige mini-interview met Cara.