6 tips voor Wereld Suïcide Preventieweek 

pdf
Elk jaar is het op 10 september World Suïcide Prevention Day. Een dag waarop we stilstaan bij de mensen die zijn overleden door suïcide, bij mensen die een poging hebben overleefd en bij iedereen die door suïcide is geraakt. In de week voorafgaand aan deze dag delen we alvast inspirerende verhalen, documentaires en activiteiten in het kader van suïcide preventie. Lees verder… 
Zie jij het leven niet meer zitten? Praten kan opluchten. Je kan 24/7 anoniem chatten via www.113.nl of bellen met 113 of 0800-0113 (gratis). Lees ook meer over hulp bij zelfmoordgedachten en ontdek meer belangrijke links/organisaties.

Walk Into The Light

In de week van 4 t/m 11 september kun je meewandelen met Walk Into The Light: Een wandeling van ongeveer 4 km om stil te staan bij de mensen die door suïcide om het leven zijn gekomen, om aandacht te vragen voor/te geven aan naasten van suïcidaliteit, om aandacht te geven/vragen aan mensen die zelf te maken hebben met suïcidale gedachten. Het evenement vindt plaats op verschillende locaties in Nederland en wordt georganiseerd door de Stichting Suïcide Preventie Centrum in samenwerking met lokale organisaties. Na de wandeling beleef je samen met iedereen die meeloopt de zonsopgang met een gezamenlijk ontbijt. 

Meer informatie en aanmelden

Docu: To My Loved Ones

Geheel onverwachts pleegt de vriend van Sanne Kooiman in 2015 zelfmoord. In zijn afscheidsbrief schrijft Dennis dat hij al jaren met een depressie kampt. Niemand in zijn omgeving had iets door. In de documentaire To My Loved Ones gaat Sanne op zoek naar antwoorden over depressie en zelfdoding om de dood van Dennis beter te begrijpen.

Meer informatie

Ervaringsverhaal Mariska en haar broer Erwin

Terwijl Mariska volop in haar behandeltraject voor haar angst- en paniekstoornis zat, stapte haar oudste broer Ronald uit het leven. Haar broer Erwin was er voor haar. Door alles wat ze hebben meegemaakt, is hun band nog hechter geworden. Daarom praten ze graag samen over hun ervaringen. 'Iedereen kan in een situatie terechtkomen waardoor je hulp nodig hebt en daar hoef je je niet voor te schamen. Het is juist zo belangrijk dat je hulp zoekt.’

Lees het verhaal

Docu: Eindeloos Gepest: Het verhaal van Maryana

In deze aangrijpende KRO-NCRV documentaire zie je het verhaal van Maryana, die niet meer verder wilde leven, omdat het pestleed voor haar ondragelijk werd. Haar ouders en direct betrokken van Maryana doen in de docu hun verhaal om suïcide onder de aandacht te brengen en een belangrijke boodschap over te brengen: laten we hiervan leren en zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt. De documentaire is in samenwerking met familieleden, direct betrokken en 113 Zelfmoordpreventie gemaakt.

Meer informatie

Jan Mokkenstormprijs

Sinds 2020 reiken 113 Zelfmoordpreventie en Suïcide Research the Netherlands (SURE-Net) ieder jaar de Jan Mokkenstormprijs uit rond Wereld Suïcide Preventie Dag. De prijs is een eerbetoon aan de in 2019 overleden psychiater Jan Mokkenstorm, psychiater en oprichter van 113 Zelfmoordpreventie wordt (jaarlijks wisselend) uitgereikt aan een aansprekend praktijkvoorbeeld of wetenschappelijk onderzoek dat bijdraagt aan het verminderen van suïcide in Nederland. De prijs wordt dit jaar voor de tweede keer uitgereikt aan een praktijkvoorbeeld.  

Meer informatie

Campagne: 1K Z1E J3

Met de landelijke publiekscampagne ‘1K Z1E J3’ wil 113 de omgeving van mensen met gedachten aan zelfdoding (stimu)leren om het moeilijke, maar belangrijke, gesprek over zelfdoding aan te gaan. Naast persoonlijke verhalen lanceerde 113 in september 2022 ook de 1K Z1E J3-plaquettes, bedoeld om te plaatsen op bankjes in de openbare ruimte. Met succes! Inmiddels staan er door heel Nederland al meer dan 1000 bankjes, die ruimte bieden voor een goed gesprek, waarin je iemand écht ziet. De plaquette kunnen gemeentes, organisaties en individuen (mits afgestemd met de gemeente) aanvragen via de site van 113. 

Meer informatie