Lees-, luister- en kijktips

Luister-, lees en kijktips

Er wordt veel over mentale gezondheid en psychische klachten, zoals depressie, angst en eetstoornissen geschreven of verteld in onder andere boeken, films, documentaires en podcasts. Op deze pagina verzamelen en delen wij met jullie onze lees-, luister- en kijktips. Bekijk hieronder alle tips of filter op een medium naar keuze. 

Deel je tip!

Heb jij zelf ook een lees-, luister of kijktip? Deel deze dan vooral met ons via onze redactie

Componence Asset List

pdf

Geheel onverwachts pleegt de vriend van Sanne Kooiman in 2015 zelfmoord. In zijn afscheidsbrief schrijft Dennis dat hij al jaren met een depressie kampt. Niemand in zijn omgeving had iets door. In de documentaire To My Loved Ones gaat Sanne op zoek naar antwoorden over depressie en zelfdoding om de dood van Dennis beter te begrijpen. 

 

Samen met haar broer Tom en de beste vriend van Dennis en Sanne Alain besluit Sanne vier maanden na de dood van haar vriend een documentaire te maken. Het resultaat is de bijzondere documentaire To My Loved Ones. Niet alleen neemt Sanne je mee in de nasleep van de heftige gebeurtenis, maar schetst ze ook een beeld van hoe een depressie voor mensen moet zijn. Zo spreekt ze onder andere met prof. dr. Robert Schoevers, hoogleraar en afdelingshoofd Psychiatrie UMCG en onderzoeker naar het ontstaan, beloop en behandeling van depressie. Ook gaat ze in gesprek met mensen die een depressie hebben of hebben gehad. 

'Als vriendin blijf ik achter met oneindig veel vragen: wat is een depressie, hoe kan dit ontstaan en wat is er met Dennis gebeurd?'

De documentaire To My Loved Ones was voor Sanne de start van haar eigen bedrijfje met de gelijknamige titel To My Loved Ones. Onder deze naam maakte ze ook de documentaire Stress to Impress, die over de enorme prestatiedruk gaat die jongeren ervaren. Eind december gaat To My Loved Ones over in Stichting Scherp. Deze stichting maakt documentaires, campagnes en organiseert evenementen voor jongeren over actuele maatschappelijke thema's.

Online behandeling voor depressie

Worstel jij met depressieve klachten en zoek je hulp? met online behandelen kun je vaak snel aan de slag. Je kunt de behandeling overal volgen via je telefoon of laptop en hebt contact met je behandelaar via beeldbellen en chat. Ben je benieuwd of een online behandeling iets voor jou is? Lees dan meer informatie