3 lees-, luister- en kijktips week tegen pesten

pdf
Kinderen en jongeren die gepest worden op (de middelbare) school hebben een grotere kans om op latere leeftijd mentale gezondheidsklachten te ontwikkelen. Daarom vinden wij het belangrijk aandacht hebben voor het effect van pesten op mentale gezondheid. In het kader van de week tegen pesten delen wij daarom 3 lees-, luister-, kijktips over pesten en mentale gezondheid. 

Docu – Eindeloos Gepest - Het verhaal van Maryana 

In de KRO-NCRV documentaire zien we het verhaal van Maryana die niet meer verder wilde leven, omdat het pestleed voor haar ondragelijk werd. In de aangrijpende documentaire willen de ouders en direct betrokken van Maryana hun verhaal vertellen om dit onderwerp onder de aandacht te brengen en een belangrijke boodschap over te brengen: laten we hiervan leren en zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt. 
 
Lees verder

Ervaringsverhaal Mandy 

‘Ik was vroeger een heel stil en onzeker meisje. Op de basisschool werd ik veel gepest. Kinderen vonden me lelijk en maakte me belachelijk vanwege mijn neus, waardoor ik last had van een laag zelfbeeld', vertelt Mandy. Door het pestgedrag ontwikkelde Mandy een heel laag zelfbeeld en mede hierdoor kreeg ze ook depressieve klachten. 

Lees het verhaal van Mandy 

Docu – Altijd al Loiza 

Loiza had een moeilijk tijd op school door pestgedrag van anderen. In 2005 werd Loiza op 10-jarige leeftijd gevolgd voor de documentaire Van Lucas naar Luus waarin ze hier al over verteld. In de documentaire Altijd Al Loiza is Loiza openhartig over haar onzekerheden en angsten, voornamelijk over het thema: liefde. Als kijker krijg je een intiem kijkje in het leven van Loiza als sterke, gelukkige, maar ook kwetsbare vrouw.  

Lees verder

Meer tips

Er wordt veel over mentale gezondheid en psychisch klachten, zoals depressie, angst en eetstoornissen geschreven of verteld in onder andere boeken, films, documentaires en podcasts. Deze tips hebben we allemaal voor je verzameld op onze handige overizichtspagina. Bekijk alle lees-, luister- en kijktips of filter op een medium naar keuze.  

Alle tips