World Bipolar Day: 5 tips!
Word Bipolar Day - 5 tips
Activiteiten vanuit KenBiS
Over de hele wereld zetten verschillende organisaties zich op World Bipolar Day in om informatie te geven over de bipolaire stoornis om zo het stigma te verminderen. In Nederland organiseren de deelnemende instellingen aan het Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) in samenwerking met cliëntenorganisatie Plusminus elk jaar activiteiten rondom World Bipolar Day. Dit jaar vertonen verschillende instellingen de filmdocu ‘Zlatan is gek!’ met aansluitend een nabespreking. Via de button hieronder zie je waar deze vertoningen in jouw omgeving gehouden worden en lees je meer informatie over World Bipolar Day.
Docu – Uit de schaduw
Jarenlang worstelt actrice en filmmaker Hanna Verboom met haar bipolaire stoornis. Er werd haar op het hart gedrukt hier vooral niets over te zeggen, want dan zou ze nooit meer aan werk komen. Met haar korte documentaires Uit de schaduw en Samen uit de schaduw doorbreekt ze het stilzwijgen en vertelt ze, samen met anderen, over haar persoonlijke ervaringen.
'Er werd me op het hart gedrukt hier vooral niets over te zeggen, want dan zou ik nooit meer aan werk komen'
Onderzoek – BINCO-studie
Het hebben van een bipolaire stoornis heeft grote impact op jou en je omgeving. Een aanzienlijk deel van de cliënten blijft terugkerende stemmingsklachten houden. Om te onderzoeken hoe dat komt, zijn we bij PsyQ, in samenwerking met Leiden UMC, de BINCO-studie begonnen. Iedereen die in de afgelopen 12 maanden een nieuwe diagnose bipolaire stoornis heeft gekregen en daarvoor in behandeling is bij PsyQ of GGZ Rivierduinen komt in aanmerking om mee te doen.
Cliëntenorganisatie – Plusminus
Plusminus is dé vereniging van en voor mensen met een bipolaire stoornis en hun naasten. De vereniging maakt zich sterk om de kwaliteit van leven en zorg voor mensen met een bipolaire aandoening te verbeteren en het stigma op psychische kwetsbaarheid te bestrijden. Zo kun je terecht bij de Lotgenotenlijn en organiseert Plusminus jaarlijks landelijke dagen en regionale activiteiten.
Boek – Nadya van der Sluis - Van kwetsbaarheid naar kracht
In 2009 raakte Nadya tijdens haar stage in Melbourne in een psychose, waarna ze 48 uur vermist was. Ze werd gearresteerd en vervolgens zwierf zij door Melbourne met stemmen in haar hoofd die haar opdrachten gaven. Ze werd wakker op de gesloten psychiatrische afdeling van het Royal Melbourne Hospital. Na weken hier te verblijven kreeg ze de diagnose: een bipolaire stoornis type 1. Nu, elf jaar later, werkt Nadya als jurist bij het ministerie van Justitie en Veiligheid en vertelt ze regelmatig open over het leven met een psychische kwetsbaarheid. In haar boek neemt ze je mee door de fases van haar kwetsbaarheid en hoe zij nu een passende baan heeft en in haar kracht staat.
Bipolaire stemmingsstoornis
Als je last hebt van een bipolaire stemmingsstoornis dan heb je sterke stemmingswisselingen, in afwisselend manische of hypomane periodes, waarin je het gevoel hebt dat je de hele wereld aankan, maar ook depressieve episodes, waarin je je juist ontzettend somber voelt. Daarnaast zijn er ook periodes waarin jouw stemming stabiel is en je je 'normaal' voelt.