Verhalen collega's PsyQ

Psychomotorisch therapeut Veerle: 'Je hoeft het hier niet alleen te doen'

pdf

Veerle Stougie (28) werkt sinds oktober 2016 als Psychomotorisch Therapeut bij PsyQ Emmen. Het werk geeft haar voldoening, omdat je ‘door middel van een soms kleine oefening iemand een mooi of belangrijk inzicht mee kan geven’. Daarnaast zorgt ook de warme werksfeer ervoor dat zij zich van begin af aan op haar plek heeft gevoeld bij PsyQ. 

Wat leuk dat je het hier zo naar je zin hebt!  

Het is gewoon een hele fijne werkplek. De sfeer is warm en de verbinding tussen collega’s goed. We hebben hier een opendeurenbeleid, dus wanneer de deur open staat, kan je altijd bij je collega binnenlopen om te overleggen over een cliënt of om even een praatje te maken. We werken gelijkwaardig met elkaar samen. Het maakt daarbij niet uit of iemand een hogere of lagere opleiding heeft gedaan, of iemand net begonnen is of juist een hoop ervaring heeft: we zijn een team. Daardoor voel ik mij ontspannen en op mijn gemak. Daarnaast wordt het vak Psychomotorische Therapie (PMT) en mijn werk hier gewaardeerd. Dat maakt deze werkplek ook prettig. 

Waar merk je dat bijvoorbeeld aan? 

Toen ik hier in 2016 begon met werken, was er bijvoorbeeld nog geen aparte ruimte waar ik met cliënten PMT kon doen. PsyQ Emmen huurde toen een zaal op een bovenverdieping in een buurthuis in Emmen. Ik werkte eerst een dag per week bij PsyQ, maar het aantal dagen nam geleidelijk toe. Uiteindelijk vroeg mijn leidinggevende of ik niet vier dagen wilde komen werken en dat was natuurlijk mooi om te horen. Er is toen een groepsruimte gemaakt, zodat ik op de vestiging zelf aan de slag kon met mijn cliënten. Vanaf dat moment heb ik ook meer binding gekregen met het team. De ruimte is ontzettend fijn, met alle materialen die ik nodig heb. Dat is belangrijk, want PMT is een therapievorm waarbij je niet alleen praat, maar vooral doet: PMT is een ervaringsgerichte vorm van therapie. 

Kun je iets meer over het vak vertellen? 

Bij PMT gaat het vaak om lichaamsbeleving en het leren luisteren naar de boodschap van je lijf. Wat vertelt je lichaam jou eigenlijk? De meeste cliënten die ik zie hebben moeite om bij hun eigen beleving stil te staan. Daardoor voelen ze bijvoorbeeld boosheid of agressie niet oplopen of ze voelen niet goed waar hun eigen grenzen en behoeften liggen. Om een voorbeeld te noemen: mensen met burn-out klachten hebben vaak minder verbinding met hun lijf en voelen dan minder goed aan wanneer het genoeg is. Door het doen van verschillende oefeningen leren cliënten de signalen van hun lichaam beter te herkennen en te begrijpen, om de eigen grenzen vervolgens beter te kunnen bewaken. Er kan in PMT inzichtgevend maar ook oefengericht gewerkt worden, bijvoorbeeld met thema’s als afstemmen en samenwerken, ontspanning, in je kracht staan en assertiviteit. Sommige cliënten hebben alleen PMT, maar vaak is het ook een mooie aanvulling op gesprektherapie.  

'We denken met elkaar mee en dan heb je al snel een leuke samenwerking te pakken'

Heb je de indruk dat de aandacht voor lichaamsbeleving de afgelopen jaren is toegenomen? 

Ik heb wel het idee dat aandacht voor het lijf een vast onderdeel gaat vormen van de psychologie. Ik vind de combinatie van gesprekstherapie en PMT dan ook erg mooi. Daarom volg ik nu naast mijn werk de opleiding Psychologie. Ik denk dat het waardevol is gesprekstherapie te geven, waarbij je tevens aandacht houdt voor het ervaringsdeel en de lichaamsbeleving. Dat kan via het doen van kleine oefeningen, waardoor de behandeling prima in de gesprekskamer kan plaatsvinden. Toen ik hier kwam werken, was mijn werkbegeleider trouwens een GZ-psycholoog die eerst PMT had gedaan. Het was fijn dat zij kennis had van gesprekstherapie én PMT en met mij meedacht.  

Je bent nu de enige PMT’er in het team. Hoe is dat? 

Ik ben weliswaar de enige, maar er is wel een intervisiegroep van PMT’ers van verschillende PsyQ-vestigingen en ik volg bovendien supervisie. Verder werk ik samen met de psychologen binnen het team, vooral wanneer zij cliënten naar mij doorverwijzen. Dan komt de cliënt bijvoorbeeld de ene week bij mij en de andere week bij de psycholoog. Wanneer je een gezamenlijke cliënt hebt, wissel je veel uit en probeer je elkaar aan te vullen. Ik kan advies vragen aan de psycholoog en soms vraagt de psycholoog weer advies aan mij. We denken met elkaar mee en dan heb je al snel een leuke samenwerking te pakken.  

'Gun jezelf de tijd om je te ontwikkelen'

Wat vind je nog meer leuk of bijzonder in je vak?  

Ik vind het bijzonder wanneer ik merk dat een cliënt door het doen van een oefening een waardevol inzicht opdoet, of dat een cliënt tijdens een oefening durft te oefenen met nieuw gedrag of het maken van andere keuzes. Het kan bijvoorbeeld gaan om iemand die het moeilijk vindt om een beetje lief te zijn voor zichzelf en dan tijdens een oefening de keuze maakt om zichzelf iets zachts te gunnen, zoals een kleed of een dekentje. Zulke momenten blijven mij bij. Verder vind ik het leuk om mij te verdiepen in wat mensen drijft. Waar hebben mensen last van, waar lopen ze tegenaan en hoe is dat ontstaan? Ik vind het interessant om daarover na te denken en om uit te puzzelen welke oefeningen bij kunnen dragen aan het ontstaan van inzichten bij cliënten. 

Heb je tot slot nog tips voor mensen die hier komen werken? 

Gun jezelf de tijd om je te ontwikkelen. Vooral als het je eerste baan is en je nog niet zo veel cliëntencontact hebt gehad, moet je er nog een beetje ingroeien. Hier bij PsyQ Emmen is er volop ruimte om jezelf daar de tijd voor te geven. Bovendien heeft iedereen een werkbegeleider waar je terecht kunt met de vragen die je hebt. Ook hebben we hier regelmatig intervisie met de psychologen. Dan hebben we het over belangrijke thema’s of we doen rollenspellen om te oefenen in cliëntcontacten. Kortom, je hoeft het hier niet alleen te doen.  

Foto Veerle - werken en leren interview

Bouw mee aan de toekomst van de ggz - Veerle

Wil jij ook meebouwen aan de toekomst van de ggz?

Wil jij net als Veerle werken in een hecht en warm team, cliënten helpen inzicht te geven in hun klachten en de ruimte krijgen om jezelf te ontwikkelen binnen PsyQ? Kom dan werken bij PsyQ. Bekijk alle collegaverhalen of lees meer over het werken bij PsyQ. Bouw mee aan de zorg van de toekomst!

Uitgelicht landingspagina wrklrn