Componence Asset List

Ass. Prof. R. van Westrhenen (MD. PhD)

200x200+Roos+van+Westrhenen+.jpg
Functie Psychiater & klinisch farmacoloog
Roos van Westrhenen is psychiater en klinisch farmacoloog en werkzaam bij PsyQ/Parnassia Groep met honorary positions als Senior Lecturer bij King's College London en Universiteit Maastricht. Zij is ruim 20 jaar arts, promoveerde in 2005 in de basiswetenschappen en houdt zich sinds 2006 bezig met farmacogenetica.

Zij heeft in 2017 de eerste niet-commerciële polikliniek farmacogenetica in de psychiatrie in Nederland opgezet waar zij mede op basis van farmacogenetica een gepersonaliseerd medicatieadvies formuleert. 

Van Westrhenen initieerde de Nationale Richtlijn Klinische Implementatie van Farmacogenetica in de Psychiatrie die in 2020 door de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie werd geautoriseerd en is bestuurslid van Nederlandse Vereniging voor Klinische farmacologie&Biofarmacie (www.nvkfb.org ), lid van de Nederlandse Werkgroep Farmacogenetica (DPWG), het Clinical Pharmacogenetics Implementation Consortium (CPIC), de internationale Drug Research Safety Unit (DRSU), de Genetics Working Group van de World Psychiatric Association (WPA), het European College of Neuropsychopharmacology (ECNP) en de International Society for Affective Disorders (ISAD).

Zij is de Hoofdonderzoeker van het PSY-PGx-project (gefinancierd door Horizon2020, www.psy-pgx.org/PSY-PGx), dat momenteel een wereldwijd onderzoeksprogramma uitvoert naar farmacogenetica in de psychiatrie met 16 partners in de EU en de VS. Ze wordt over de hele wereld uitgenodigd om haar werk te presenteren met presentaties in Thailand, India, Abu Dhabi, Armenië, Turkije, Oostenrijk en Barcelona.

Onlangs ontving zij een ’Appreciation Award’ voor haar werk van de World Psychiatric Association (WPA).