Vaginisme

Vaginisme

Informatie+over+seksuele+disfunctie+bij+PsyQ.png

We spreken van vaginisme als je niet of moeilijk een penis, vinger of tampon in je vagina kunt inbrengen, terwijl je dit wel wil. Soms gaat dit gepaard met pijn.

Vaginistische klachten verschillen

Sommige vrouwen hebben altijd een vaginistische reactie gehad, anderen hebben ooit wel geslachtsgemeenschap kunnen hebben. Soms ontstaat de vaginistische reactie als gevolg van pijn bij het vrijen. Verder verschilt het in welke situatie de vaginistisch reactie optreedt: soms alleen bij pogingen tot geslachtsgemeenschap, soms tevens bij het inbrengen van een tampon of vinger.

Oorzaken van vaginisme

Een lichamelijke oorzaak kan ervoor zorgen dat penetratie niet mogelijk of pijnlijk is. Het uitsluiten van een lichamelijke oorzaak is dan ook belangrijk.

Bij andere vrouwen is er geen lichamelijke oorzaak. Mogelijk speelt er angst voor pijn, beschadiging, het verliezen van de controle, of het 'onbekende'. Maar ook negatieve gedachten over seks, onvoldoende kennis over het lichaam, negatieve seksuele ervaringen of spanningen in de relatie kunnen een rol spelen.

Hulp zoeken bij vaginisme

Door vaginisme kunnen vrouwen zich incompleet voelen. Zij willen penetratie deel laten zijn van hun seksleven. Ook een kinderwens kan reden zijn hulp te zoeken voor vaginistische klachten.

Heb je problemen met vaginisme die je wil oplossen?

PsyQ Seksuologie kan je helpen met deze problemen. Samen met jou brengen we de vaginistische problemen in kaart. In de behandeling leer je vervolgens stapsgewijs je vaginistische reactie te verminderen en de ‘controle' over je vagina te vergroten.