Podcast: Psychedelica als Medicijn
De aanleiding van het RESET-TRD onderzoek is dat 1 op de 3 cliënten met een depressie niet of onvoldoende herstelt door behandeling met psychotherapie en antidepressieve medicijnen. Elektroconvulsietherapie (ECT) wordt bij deze cliënten ingezet en is bewezen effectief, maar kan ook nadelige bijwerkingen hebben, zoals geheugenklachten. Wanneer blijkt dat esketamine even effectief is, zou dat een mooi alternatief kunnen zijn.
'Ik kwam mijn bed uit, begon weer te eten, een wandelingetje te maken'
Harry deed mee aan het onderzoek en werd ingedeeld in de onderzoeksgroep die esketamine kreeg. ‘Twee keer per week ging ik er naartoe om een dosis esketamine te nemen onder begeleiding. Zo'n sessie duurt ongeveer twee uur’, vertelt Harry in de podcast. Beetje bij beetje begon Harry zich steeds beter te voelen. Harry vertelt: ‘Ik werd wat actiever, energieker, ik kon wat meer plannen, ik kwam mijn bed uit, ik begon weer te eten, een wandelingetje te maken.’
Lees ook:
Goede begeleiding vanuit PsyQ
Bang voor verslaving was Harry nooit. ‘Eén keer per maand heb ik een gesprek met een sociaal-verpleegkundige daarover’, vertelt Harry. ‘Daar wordt ook altijd de vraag gesteld of je last hebt van een verlangen naar drugs. Dat wordt wel goed in de gaten gehouden. De doses worden ook goed bekeken, gebruik je wel wat je moet gebruiken? Zit er nog wel voldoende in het potje?’
Beluister de aflevering
Wil je weten of het nog steeds zo goed gaat met Harry? Beluister dan de aflevering van Op je Gezondheid. Hierin vertelt Jolien ook meer over esketamine als behandeling en het RESET-TRD onderzoek.
Aanmelden voor het onderzoek
Wil je meedoen aan het onderzoek? Vraag je behandelaar voor meer informatie. Hij of zij kan je vervolgens aanmelden. Meer informatie over het onderzoek? Mail dan naar: ketaminestudie@psyq.nl. Het onderzoek loopt tot en met januari 2025.
Dit onderzoek is een samenwerking tussen het UMCG, LUMC, Amsterdam UMC, Pro Persona, PsyQ/Parnassia Groep Den Haag, Parnassia/Parnassia Groep Den Haag en binnenkort ook Antes, locatie ziekenhuis psychiatrie in Rotterdam, en Rijnstate. Ook werken patiëntenorganisatie de Depressie Vereniging en MIND mee met dit onderzoek.