Wat kan familie betekenen voor iemand met een eetstoornis?

De omgeving van een persoon met een eetstoornis lijdt daar evenzeer onder als de persoon met de eetstoornis zelf. Je ziet dat iemand ongelukkig is en veel afvalt of juist heel dik wordt, en voelt je machteloos.

Ouders zien dat hun kind geen hap meer eet en nooit meer aan de eettafel verschijnt. Meisjes raken een vriendin kwijt doordat ze niet meer mee wil naar feesten of films. Jongens worden op sport uitgelachen omdat ze niet kunnen meekomen door hun overgewicht.

Herken de signalen van een eetstoornis

Iemand met een eetstoornis praat hier vaak niet gemakkelijk over. Hij of zij zal het probleem verbergen en ontkennen. Niet alleen tegenover de omgeving, maar ook tegenover zichzelf.

Een eetstoornis is zeker niet altijd zichtbaar aan het gewicht. Bij boulimia bijvoorbeeld vinden eetbuiten en braken plaats, zonder dat iemand het merkt. Het gewicht is vaak normaal.

Het is belangrijk om te weten dat iemand met een eetstoornis vaak onwaarheden vertelt over zijn/haar eetgedrag. Hulp zal dan ook niet snel geaccepteerd worden.

Wat als je een eetstoornis vermoedt?

Probeer eerst een beter beeld te krijgen van iemands eetpatroon. Praat met hem of haar over wat je is opgevallen en vertel dat je je zorgen maakt. Je kunt op verschillende manieren hulp bieden:

  • ga samen dingen doen die niets met eten te maken hebben;
  • toon begrip;
  • stimuleer het zoeken naar professionele hulp;
  • controleer het eetgedrag niet, dat werkt averechts!

Hulp zoeken

Een eetstoornis is een ernstige aandoening, die veel leed kan veroorzaken. Je kunt het beste zo snel mogelijk in actie komen.

Neem eerst contact op met de huisarts. Hij/zij kan de ernst van de eetstoornis het beste inschatten. Vraag aan de arts of er sprake is van levensgevaar. En vraag om een verwijzing naar een specialistische behandeling.