Zwangerschapsdepressie

Artikel

Informatie+over+depressie+rond+zwangerschap+bij+PsyQ.png

Een zwangerschap en de geboorte van een kind hebben een flinke impact op het leven van jonge ouders. Meer dan de helft van de vrouwen heeft in de eerste tien dagen na de bevalling last van huilbuien, nervositeit, prikkelbaarheid en slaapproblemen. Ben je zwanger en depressief? Ook dan is het belangrijk dat je hulp zoekt.

Soms verergeren de stemmingswisselingen na de geboorte of gaan ze niet over. In dat geval spreken we van een postnatale depressie of postpartum depressie. Een depressie na de bevalling komt voor bij ongeveer 1 op de 10 vrouwen. Daarnaast hebben sommige vrouwen last van een zwangerschapsdepressie; een depressie tijdens de zwangerschap.

Symptomen zwangerschapsdepressie

Jonge moeders met een postnatale depressie of zwangerschapsdepressie schamen zich vaak voor hun depressie. Ze wilden immers graag zelf een kindje krijgen en hebben een gezonde baby op de wereld gezet.

De volgende symptomen kunnen wijzen op een postnatale depressie:

  • Je bent zonder aanleiding overbezorgd of zenuwachtig
  • Je geeft jezelf de schuld van alle dingen die misgaan
  • Je bent ongelukkig en huilt vaak
  • Je raakt vaak zonder reden in paniek
  • Je geniet niet van de zwangerschap
  • Je slaapt niet goed
  • Je voelt je eenzaam
  • Je bent moe en hebt nergens zin in
  • Je hebt het gevoel dat je geen goede moeder bent

De negatieve gevoelens die een jonge moeder ervaart kunnen versterkt worden door de omgeving die de situatie niet begrijpt en er onhandig op reageert. Hierdoor kan de moeder onzeker worden in het verzorgen van haar baby of bang zijn dat het kind iets mankeert of overkomt. Depressiviteit en het niet kunnen genieten van de baby zijn het gevolg.

Duur postpartum depressie
Hoelang een postnatale depressie duurt verschilt per vrouw, maar gewoonlijk beginnen de klachten binnen vier weken na de bevalling en houden ze soms maandenlang aan. In sommige gevallen begint een postpartum depressie pas als de vrouw stopt met borstvoeding of weer naar het werk moet.

Miskraam of abortus
Ook vrouwen die een miskraam of abortus hebben gehad kunnen in een depressie belanden. Ongeveer tweederde van de vrouwen met een postnatale depressie krijgt hier na een volgende bevalling opnieuw mee te maken.

Niet alleen vrouwen kunnen last krijgen van een postpartum depressie; ook mannen kunnen een depressie na de bevalling van hun partner krijgen. Dit heeft alles te maken slaaptekort, grote drukte en veranderingen in de relatie met de partner.

Wat zijn oorzaken van postpartum depressie?

Het moederschap is een grote verandering in het leven van een vrouw en haar partner en het duurt even om hier een weg in te vinden. Korte nachten, een huilende baby en minder tijd hebben voor jezelf en elkaar kan een grote druk leggen op de relatie. Depressieve klachten kunnen het gevolg zijn.

Daarnaast is er ook een biologische oorzaak voor het ontstaan van een postpartum depressie. Vlak na de bevalling wisselt de hormoonspiegel van de vrouw. Dit kan leiden tot stemmingswisselingen en in sommige gevallen zelfs tot een depressie. Ook de schildklier kan ontregeld raken, met depressieve klachten tot gevolg.

Behandeling peripartum depressie

PsyQ biedt op diverse locaties groepsbehandeling peripartum aan. Daarnaast kunnen we eventuele peripartum (depressie) klachten altijd meenemen in de behandeling van een psychiatrische aandoening.