Tips en adviezen

pdf

Tijdens de corona crisis wordt een sterk beroep gedaan op het aanpassings- en uithoudingsvermogen, flexibiliteit en creativiteit van iedereen. Dit is in deze gekke tijd lang niet altijd even makkelijk, zeker niet als je het leven zonder social distance of isolation al lastig vindt. Het vraagt om een gestructureerde dagindeling waar je je aan kan vasthouden, zodat je deze periode zo goed mogelijk door komt.

Daarnaast geven we graag enkele tips en adviezen. Deze vind je ook in de dagplanner. Ben je benieuwd naar de tips van ervaringsdeskundige Ankie Driessen die haar depressieve klachten zag oplaaien door de coronacrisis? Lees hier haar verhaal.

Tips en trics

  • Dagritme: houd zo veel mogelijk vast aan je vertrouwde dagritme, de structuur bied je houvast. Ga op jouw gebruikelijke tijd slapen en sta op jouw gebruikelijke tijd op, voorkom te lang in bed liggen. Teveel slapen is niet goed. Denk maar aan de drie R-en, rust, reinheid en regelmaat is iets waar mensen over het algemeen allemaal goed op draaien.
  • Actief blijven: voor iedereen is het belangrijk om actief te blijven, zeker voor mensen met een depressie. Kan dit niet buiten de deur? Verzin activiteiten in huis. Alles is goed, als je maar actief blijft. In de weekplanner staan ideeën en links. Bespreek deze activiteiten met je psycholoog en maak het onderdeel van de behandeling.
  • Negatieve berichten beperken: kijk niet te veel naar het nieuws, de negatieve nieuwsberichten kunnen negatief denken en angst activeren. We adviseren om niet meer dan een half uur nieuwsberichten te lezen en kijken, waarbij het raadzaam is dit in de ochtend te doen en niet vlak voor het slapen.
  • Me-time: Zorg voor voldoende me-time op een dag. Plan dit bewust in en maak hier afspraken over met huisgenoten. Verdeel de taken zodat er voor jou een juiste balans blijft bestaan tussen geven en nemen; wat kost energie wat geeft energie. Hierdoor voorkom je dat je bijvoorbeeld geïrriteerd raakt, je je vermoeid gaat voelen of zelfs somber wordt. Maak duidelijke afspraken met je partner, zeker als je voor de kinderen moet zorgen/lesgeven.
  • Blijf in beweging: Zorg ervoor dat je goed blijft bewegen, immers een healthy body draagt bij aan een healthy mind. Dagelijks minimaal 30 minuten intensief bewegen wordt geadviseerd. Echter in deze tijden waarin dagelijks routine en beweging soms wegvalt, is het verstandig om thuis voor veel fysieke activiteit te zorgen. Probeer elke dagelijkse activiteit als een workout te zien. Moet je de trap op? Ren hem op, of doe hem twee keer. Kies daarnaast een workout voor thuis, yoga of grondoefeningen, maak een schema voor de week en probeer je er echt aan te houden. Doe dit eventueel met je huisgenoten, partner en/of kinderen.
  • Eet gezond en drink voldoende: een gezonde voeding, met verse groenten en fruit en niet teveel snoepen draagt bij aan je gezondheid. Vergeet niet dat veel drinken je energie geeft, drink kruidenthee bijvoorbeeld; zorg voor minimaal 1,5 liter vocht per dag. Vermijd te veel koffie en drink liever geen frisdrank. Denk aan voldoende variatie en zie je gezonde voeding als een leuke uitdaging, bijvoorbeeld samen lekkere soepen, salades, shakes of hartige taarten
  • Positieve mindset: in deze periode komt er van alles op ons af, nieuwsberichten, verhalen van vrienden en veel digitaal verkeer. Het kan tot onrust en teveel afleiding leiden. Daarom goed om juist nu even heel bewust naar binnen te keren. Focus op jezelf, sluit je soms even af en doe een ontspanningsoefening of meditatie. Je kan de meditatie zien als een schoonmaak in je hoofd. Zo voorkom je dat je hoofd vol komt te zitten, met beelden van het nieuws, angst van anderen en de veelheid aan verhalen en berichtjes die nu door de lucht gaan. Je kan elke dag bijvoorbeeld in een mooi boekje opschrijven waar je dankbaar voor bent. Het helpt je om op positiviteit te richten, denk maar aan de uitspraak ‘Dat wat je aandacht geeft groeit’.
  • Taak concentratie oefeningen: Taak concentratie oefeningen zijn activiteiten, zoals bv sudoku, kleurboeken voor volwassenen, muziek maken, breien etc., eigenlijk alle activiteiten waarbij je je aandacht richt op de taak zelf. Voordeel hiervan is dat je je aandacht weerlegt van jezelf, je stemming of je angst en je focust op dingen om je heen. Als je dit dagelijks doet, train je jezelf om
  • Hoe hou je het thuis met elkaar zo goed mogelijk vol? Hele heldere afspraken maken over hoe en wanneer ME time en SAMEN time. Maak een rooster. Ouders kunnen zorg voor de kinderen verdelen. Bijvoorbeeld om-en-om een uurtje doorbrengen met de kinderen i.p.v, alles samen doen. Je kan ook afspreken om de dag, onderzoek wat goed werkt voor jou en je partner.  Maak ook afspraken over wie wanneer werkt en niet gestoord kan worden. Dit is geen ME time! Geef het op tijd aan, als je even time out nodig hebt, voorkom dat je over een grens gaat bij je zelf en er irritaties ontstaan. Je hebt het toch nog even vol te houden samen.
  • Maak het ook gezellig samen: Samen lekker koken, Elkaar verrassen, met een bijzonder verhaal, een stuk uit je mooiste boek voorlezen, online een surpriseparty organiseren voor je loved ones.