Wat is aanbevolen literatuur over ADHD en medicatie?

Over medicatie voor volwassenen met ADHD

Over+medicatie.jpg

Het boek en de gelijknamige DVD ‘Over medicatie voor volwassenen met ADHD' (2e druk 2010) van dr. J.J. Sandra Kooij zijn ontwikkeld voor volwassenen met ADHD die medicatie (willen gaan) gebruiken.

Het doel is snel een overzicht te bieden van de medicamenteuze mogelijkheden op dit moment, van effect, bijwerkingen, doseringen, en van de plaats die de medicijnen onderling innemen.  Ook voor partners, vrienden, familieleden, behandelaars en andere belangstellenden kan het boek nuttig zijn. Over medicatie voor juist volwassenen met ADHD is nog erg weinig geschreven. Dit kan samenhangen met het feit dat nog geen enkel ADHD medicijn is geregistreerd voor deze leeftijdsgroep. Er zijn wel verschillende medicijnen geregistreerd voor kinderen met ADHD. Een recept voor een volwassene wordt off label voorgeschreven. Het is dan de taak van de voorschrijvend arts de patiënt extra goed te informeren. Boek en DVD hopen aan die informatie bij te dragen.

Lees ook: wat is het efect van medicijnen?

‘Over medicatie voor volwassenen met ADHD'

De DVD is gemaakt voor degenen die een voorkeur hebben voor audiovisuele informatie, en voor voorlichting in groepsverband. De DVD bestaat uit 8 korte filmpjes (2 tot 4 minuten). Het boek is geschreven op basis van de laatste informatie uit wetenschappelijk onderzoek en de ervaringen met de medicatie in de praktijk van de behandeling van ADHD bij volwassenen, zoals die wordt toegepast bij PsyQ.

Inhoud

 1. Medicijnen voor ADHD
 2. Dosering, effect en bijwerkingen stimulantia
 3. Wanneer geen stimulantia
 4. Hoe lang medicatie?
 5. Lange termijn effecten
 6. Stimulantia op de weg, in het buitenland, en kans op verslaving
 7. Dextro-amfetamine
 8. Atomoxetine
 9. Langwerkend bupropion
 10. Modiodal (niet op DVD)
 11. Alcohol en cannabis bij stimulantia
 12. Alternatieve behandelingen
 13. Vergoeding van medicatie
 14. Melatonine bij verlate slaapfase (niet op DVD)
 15. Meer informatie (niet op DVD).