Lees-, luister- en kijktips

Luister-, lees en kijktips

Er wordt veel over mentale gezondheid en psychische klachten, zoals depressie, angst en eetstoornissen geschreven of verteld in onder andere boeken, films, documentaires en podcasts. Op deze pagina verzamelen en delen wij met jullie onze lees-, luister- en kijktips. Bekijk hieronder alle tips of filter op een medium naar keuze. 

Deel je tip!

Heb jij zelf ook een lees-, luister of kijktip? Deel deze dan vooral met ons via onze redactie

Componence Asset List

pdf

Elk jaar komt deze dag weer terug: Blue Monday. Deze dag is zogenaamd de meest depressieve dag van het jaar. Maar voor iemand met een depressie is het elke dag Blue Monday. Toch brengt deze dag ook iets moois: meer aandacht voor mensen die worstelen met een depressie. We zetten hieronder daarom een aantal tips op een rij: niet alleen voor Blue Monday, maar ook voor andere dagen! 

1. Blue Monday Run 

MIND organiseert elk jaar de Blue Monday Run. Individueel of (vanwege de maatregelen) in een team van maximaal 2 mensen ga je op deze dag wandelen of hardlopen om geld op te halen voor een nieuw project van MIND dat zich volledig gaat richten op de preventie van psychische problemen bij met name jongeren.

Meer info en aanmelden

Abbie Chalgoum – Ik blijf bij je 

In 2013 onderneemt Abbie Chalgoum een zelfmoordpoging die hij ternauwernood overleeft. Aan de buitenkant heeft niemand door dat hij dagelijks worstelt met zijn depressie. Met zijn boek Ik blijf bij je vertelt Abbie het verhaal over het ontstaan van zijn depressie en de zoektocht naar zijn identiteit. Dit verhaal deelt Abbie ook in een theatervoorstelling

Lees meer 

Daniëlle's ervaringsverhaal

Ondanks haar gelukkige jeugd en warme band met haar adoptieouders, kreeg Daniëlle rond haar negentiende last van depressieve gevoelens. In 2009 - Daniëlle was net moeder geworden - ging er een sluis aan onverwerkt verdriet open en kreeg ze een zware depressie. 'Ik woog nog maar 49 kilo en had zelfmoordgedachten.'

Lees Daniëlle's verhaal

Documentaire True Selfie

In de documentaire True Selfie laten 8 jongeren een eerlijk beeld over het leven met een depressie, burn-out, PTSS, en andere psychische problemen zien. 3 maanden lang filmden ze zichzelf zonder tussenkomst van een cameraploeg of regisseur. Het resultaat is een uniek en ongefilterd kijkje in hoe hun leven er uitziet en met welke klachten ze worstelen. Eens per week komen ze bij elkaar om onder leiding van psycholoog Erik Jongman met elkaar in gesprek te gaan.

 

Bekijk alle afleveringen

Ervaringsverhaal Duuk 

Duuk had door maag-en slokdarmproblemen veel pijn, maar omdat precies in die periode het coronavirus in Nederland opdook, duurde het een tijdje voordat hij geholpen kon worden. De pijn en de fysieke klachten zorgden ervoor dat hij depressieve klachten kreeg. Snelle en deskundige hulp was wat Duuk nodig had. Bij PsyQ kon hij gelukkig snel terecht voor een 100% online behandeling. Hoewel dit niet zijn eerste keuze was, werd Duuk aangenaam verrast door deze vorm van behandelen. 'Ook met een telefoon kun je elkaar prima recht aankijken. Ik voelde totaal geen afstand'

Lees Duuk's verhaal 

Wist je dat…

…Blue Monday in 2005 is bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij beweerde een wetenschappelijke formule te hebben gevonden om aan te tonen dat deze dag inderdaad de meest depressieve dag van het jaar is. Britse media kwamen er achter dat Arnall werd betaald door een reisprogramma voor zijn ‘onderzoek’ en ook wetenschappers zijn tot op de dag van vandaag niet overtuigd van de formule.