Actueel

Componence Asset List

31 mei 2024

caroline.png
Meer aandacht voor eetstoornissen en de impact hiervan op zowel de persoon als naasten; dat is het doel van de jaarlijkse World Eating Disorder Action Day (WEDAD). Door middel van ervaringsverhalen van oud-cliënten en hun naasten, lees-, luister- en kijktips en tips over waar je terecht kunt voor behandeling en lotgenotencontact, besteden we ook aandacht aan deze belangrijke dag. 

Wat is een eetstoornis?

Het merendeel van de mensen met een eetstoornis heeft een verstoord lichaamsbeeld en is bang om in gewicht aan te komen. Om dit te voorkomen letten ze op wat ze eten, sporten ze overmatig, gebruiken ze laxeermiddelen of braken. Het gewicht wordt voor hen op den duur een obsessie en het lijnen, sporten of braken een verslaving. Het beeld dat iedereen met een eetstoornis extreem dun is, gaat niet altijd op. Sommige mensen met een eetstoornis eten te weinig, anderen juist teveel en weer anderen wisselen perioden van eetbuien af met perioden van (streng) lijnen. Lees meer over de verschillende eetstoornissen.

‘Je krijgt op een gegeven moment een hongerbrein, waardoor mensen met ernstig ondergewicht zichzelf als dik in de spiegel zien. Ik heb wel eens mensen gezien die zijwaarts door de deuropening gaan, omdat ze denken dat ze te dik zijn om door de deuropening te komen’

- Collega Jolanda, teamleider bij de afdeling eetstoornissen in Groningen.

Wat is de behandeling voor een eetstoornis?

PsyQ biedt verschillende therapie- en behandelvormen voor mensen met eetstoornissen. Cognitieve gedragstherapie is de meest onderzochte en effectief gebleken psychologische behandeling bij eetstoornissen. In de behandeling wordt onder andere onderzocht welke gedachten er zijn over eten, gewicht en lichaamsvormen en of deze gedachten kloppen. 

Een specifieke vorm van cognitieve gedragstherapie, die wordt uitgevoerd bij PsyQ, is CBT-E. Dit staat voor Cognitive Behavioral Therapy-Enhanced. Meer weten over CBT-E? Collega Martie de Jong, klinisch psycholoog, psychotherapeut en specialist in de behandeling van voedings- en eetstoornissen, vertelt je meer over deze behandeling in onderstaande video. 

 

Support en (h)erkenning

Afhankelijk van de ernst van de klacht, het steunsysteem en de eetstoornis is individuele therapie mogelijk en zijn er verschillende vormen van groepstherapie.

‘Juist omdat de behandeling zo intensief was, was het daarom ook heel helpend. We supportten elkaar heel erg en er was erkenning en herkenning’

Oud cliënt Caroline over de groepsbehandeling. Lees haar ervaringsverhaal.

Kliniek en deeltijdbehandeling

Cliënten (vanaf 17,5 jaar) met ernstige anorexia, boulimia of binge eating kunnen ook in Groningen worden opgenomen in de Kliniek voor Eetstoornissen. Ook is er in zowel Rotterdam als in Den Haag een deeltijdbehandeling voor volwassenen met een eetstoornis (2-3 dagdelen per week) en in Rotterdam is er ook een deeltijdbehandeling voor adolescenten (1 dag per week). Bekijk alle locaties waar we behandeling voor eetstoornissen bieden. 

Lotgenotencontact

Elk jaar organiseert de Nederlandse Patiëntenverenigingen voor Eetstoornissen (Weet) in het kader van World Eating Disorder Action Day een dag met diverse activiteiten en sprekers. Dit event is bedoeld voor iedereen die te maken heeft met eetstoornissen. Daarnaast kun je ook bij Stichting JIJ of Stichting Kiem terecht. Deze vrijwilligersorganisaties bieden ervaringsdeskundige ondersteuning aan iedereen in Nederland die zelf of in zijn/haar omgeving te maken heeft met een eetprobleem of eetstoornis. 

Lees-, luister en kijktips