Actueel

Componence Asset List

23 november 2022

rTMS+foto+1.png
Magnetische stimulatie van het brein, ook wel Repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie (rTMS), bij een bipolaire depressie is mogelijk een effectieve behandeling, maar dit is nog onvoldoende onderzocht. Daar komt nu verandering in! Bij PsyQ Den Haag en Rotterdam nemen wij deel aan de landelijke T-BIDE studie. Lees hieronder meer over wat rTMS precies is en hoe je kunt meedoen aan het onderzoek. 

De T-BIDE studie

In dit onderzoek krijgen 40 deelnemers met een bipolaire depressie, die onvoldoende hebben gereageerd op medicatie, 5 weken rTMS of een placebo. Cliënten met een bipolaire depressie woonachtig in de regio Haaglanden en Rotterdam kunnen in Den Haag deelnemen aan de studie. Deelnemers die in eerste instantie met een placebo worden behandeld, krijgen na de behandeling de mogelijkheid alsnog met rTMS behandeld te worden. 

Voor mensen met een unipolaire depressie is rTMS een bewezen effectieve behandeling. Ook bij PsyQ zetten we deze behandeling in, in combinatie met psychotherapie. Als uit het onderzoek blijkt dat rTMS ook effectief is bij mensen met een bipolaire depressie, kan deze behandeling opgenomen worden in de landelijke richtlijn en zorgstandaard voor de behandeling van mensen met een bipolaire depressie. Binnen PsyQ wordt het onderzoek geleid door Ebtisam El Filali en Elvira Boere. Het onderzoek gaat 3 jaar duren. Voor meer informatie, bezoek de website www.t-bide.nl

Meedoen aan het onderzoek

Heb jij een bipolaire depressie, reageer je onvoldoende op medicatie en wil je graag meedoen aan het onderzoek? Mail dan naar Hella Knoester, onderzoeksassistent en psycholoog bij PsyQ, voor meer informatie. Volg je geen behandeling bij PsyQ, maar wil je toch graag meedoen? Stuur dan ook een mail naar Hella voor meer informatie. 

Dit onderzoek is een landelijk samenwerkingsverband met diverse andere GGZ-instellingen, academische centra, lotgenoten vereniging Plusminus en het Trimbos Instituut.  

Hoe werkt rTMS?  

Tijdens de behandeling neem je plaats in een stoel en wordt er een magnetisch apparaat, een spoel genaamd, op je hoofd gezet. Door middel van magnetische pulsen worden hersengebieden beïnvloed die betrokken zijn voor depressiviteit. Deze pulsen worden meestal in korte treintjes aangeboden en voelen aan als tikken op je schedel. Dit komt doordat je huidspieren samentrekken. Iets waar je snel aan gewend raakt en niet als heel pijnlijk wordt ervaren. 

Lees meer over rTMS

rTMS en ECT: wat is het verschil?  

rTMS wordt af en toe nog wel eens verward met ECT, ook wel 'shocktherapie' genoemd. Beide behandelingen worden beschouwd als effectief, maar toch zitten er veel verschillen tussen de 2 behandelvormen. Zo wordt bij ECT elektriciteit gebruikt om op gecontroleerde wijze een epileptisch insult uit te lokken in de hersenen op te wekken, terwijl een cliënt onder narcose is. Bij rTMS wordt gebruik gemaakt van magnetische pulsen en is er geen verdoving of narcose nodig. Er wordt daarnaast ook geen epileptisch insult opgewekt door rTMS. Ook heeft rTMS, vergeleken met ECT, vrijwel geen bijwerkingen.