Actueel

Componence Asset List

04 oktober 2022

screenshot+Marjolijn.png
In je eigen vertrouwde omgeving een behandeling volgen en close contact met je behandelaar. Met een online behandeling bieden we hulp op het moment dat iemand dit het hardste nodig heeft. Marjolijn de Kruif, psychiater en directeur zorg bij PsyQ Online, benadrukt de positieve resultaten en ervaringen met online behandelen in de uitzending van RTL Nieuws van maandag 3 oktober.

Annika, een voormalig cliënt van PsyQ, vertelt: ‘Ik kreeg de optie om een behandeling op locatie of een online behandeling te volgen. Dat was voor mij een makkelijke keuze: online! Ik weet dat ik door mijn angsten snel dichtklap als ik ergens anders dan thuis ben. Het was juist heel fijn om in mijn eigen vertrouwde omgeving, waar ik me veilig voel, de behandeling te volgen.’

Behandeling waar je ook bent

Bij PsyQ kunnen volwassenen met angst-, traumatische-, depressieve- en ADHD klachten een (gedeeltelijke) online behandeling volgen. Een van de voordelen van een online behandeling is dat de cliënt niet naar een vestiging van ons hoeft te komen en een behandelaar ook van elke gewenste locatie de behandeling kan geven. Geen reistijd meer voor zowel cliënt als behandelaar. Cliënt kan de behandeling overal volgen via een mobiele telefoon; waar je ook bent. Je hebt contact met je behandelaar via beeldbellen en chat. De behandeling is op jouw voorkeuren afgestemd in een veilige en vertrouwde omgeving. 

Online behandeling helpt niet iedereen

Niet voor iedereen is een online behandeling geschikt. In sommige gevallen is een reguliere behandeling meer passend, bijvoorbeeld voor cliënten die last hebben van suïcidale gedachten. Samen met cliënt en naasten bespreken we de hulpvraag en de doelen die cliënt wilt bereiken, waarna we gezamenlijk afwegen welke behandeling de cliënt het meeste resultaat oplevert. 
Naast een volledige online behandeling kunnen cliënten binnen een reguliere behandeling gebruik maken van e-healthmodules, ondersteunende apps NiceDay en Superbrains en het platform Minddistrict.

Close, betrokken en efficiënt 

Veel mensen denken dat een online behandeling puur beeldbellen is. Maar het is veel meer dan dat, er is meer contact met de cliënten tussen de beeldbelsessies door. Een online behandeling is een doe-therapie, ondersteund door alle functionaliteiten in de app, die cliënten naast de videobelgesprekken kunnen gebruiken. 

Wanneer een cliënt veel spanning heeft, kunnen we in plaats van 1 keer in de week ook 2 keer in de week even kort videobellen. In de tussentijd gaat de cliënt aan de slag met huiswerkoefeningen die ze registreren in de app. De behandelaar kan vervolgens real-time volgen hoe het die week is gegaan. En chatberichten sturen om bijvoorbeeld een compliment te geven. Andersom kan cliënt ook berichten sturen aan de behandelaar. Cliënten ervaren dit als efficiënt en prettig, omdat ze zelf regie hebben op de behandeling. 

Hoge cijfers voor de behandeling 

Uit onderzoek blijkt dat cliënten een online behandeling aanraden met een 8,7! Bijvoorbeeld klachten van cliënten die 100% online zijn behandeld voor depressie verbeteren aanzienlijk. In sommige gevallen zelfs meer dan uit analyses naar reguliere depressie behandelingen. Bovendien blijft bijna 50% van de online cliënten met een depressie in herstel, terwijl dit vaak niet hoger dan 33% is bij een reguliere behandeling. 

Bekijk hieronder het fragment* over online behandelen

*In het fragment wordt gebruik gemaakt van de ondersteunende NiceDay app.