Alies werd mishandeld, verkracht en psychisch verminkt

Alies werd mishandeld, verkracht en psychisch verminkt

pdf
alies+heida200+x+200.jpg

Vijfendertig jaar lang droeg Alies Heida (nu 50) een onzichtbare rugzak met geschiedenis mee. Daarin ver weggestopt: mishandeling,verwaarlozing, verkrachting, incest en psychische verminking. Vijfendertig jaar lang had ze PTSS en kon ze zich de gruwelijke gebeurtenissen uit haar jeugd niet meer herinneren. Een paar jaar geleden zocht ze hulp bij PsyQ in Den Haag en kwam ze terecht bij psychiater Joop de Jonge. Samen met hem en zijn team van specialisten durfde ze haar angsten en verleden onder ogen te komen.

Gruwelijke jeugdervaringen

Alies wijdt haar posttraumatische stress-stoornis aan haar jeugd. Amper 8 jaar oud was ze toen haar vader haar begon te misbruiken. “Eerst vergreep alleen híj zich aan mij, maar later werd ik door hem ook ‘weggegeven’ aan andere mannen. Mijn moeder wist het, maar deed niets. Ze had een alcoholverslaving en was eigenlijk niet in staat om voor mij te zorgen. Ze strafte en verwaarloosde me. Ik stelde niets voor; was volgens haar ‘de hoer van mijn vader’.

“In mijn jeugd werd ik vaak in de kast gestopt.”

Ik had ook geen steun aan mijn oudere broer. Hij was wél geliefd binnen het gezin, maar kreeg het verkeerde voorbeeld van mijn ouders. Hij was agressief en zag mij net als mijn ouders als ‘wegwerpartikel’. In mijn jeugd werd ik vaak in de kast gestopt, wachtend op het moment dat ik er uit mocht om bijvoorbeeld naar school te gaan.”

Leven met PTSS

Op haar veertiende besluit Alies te vluchten. Ze wilde niet dat haar ouders nog langer haar ouders zijn en komt terecht in een kindertehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen. Net 18 jaar is ze als ze haar spullen pakt en voor zichzelf gaat zorgen. Haar trauma’s stopt ze diep weg en ze vlucht in werk. Werken, werken en nog meer werken. Alles om maar niet te hoeven denken aan wat is gebeurd. Dat houdt ze lang vol, totdat de psychische last die ze met zich meedraagt haar te veel wordt, met nachtmerries, dissociaties, herbelevingen maar ook lichamelijke klachten tot gevolg. “Ik heb zolang in de ‘vluchtmodus’ geleefd dat mijn hele lichaam letterlijk verkrampt was. Het was tijd om hulp te zoeken.”

Achterliggende trauma was niet zichtbaar

Van haar twintigste tot haar vijfenveertigste wordt Alies in verschillende ggz-instellingen behandeld, zonder écht resultaat te boeken. “De symptomen van de PTSS werden behandeld, maar het achterliggende trauma kwam nooit ter sprake. Symptomen als borderline, mijn wens tot levensbeeindiging en mijn dissociatieve problemen werden behandeld, maar nooit vroeg een behandelaar naar mijn verleden. Totdat ik vijf jaar geleden terecht kwam bij PsyQ in Den Haag. Sinds vier jaar kan ik praten over mijn verleden. Vóór die tijd had ik nooit gedacht, laat staan geloofd, aan herstel.”

Eindelijk verlost van PTSS

Samen met het psychotraumateam van PsyQ werkte Alies ruim vier jaar lang keihard aan haar herstel. “Mijn herstel begon met een lachende psychiater, Joop de Jong, die zei: ‘Over een jaar zit jij er heel anders bij. Geloof mij maar!’. En dat terwijl ik amper kon geloven dat ik de kracht had opgebracht zijn kantoor binnen te stappen. Maar inderdaad: ik kon hem na één jaar vertellen dat ik de nachten slapend doorbracht. Een hele stap vooruit! Drie jaar later, vele EMDR-sessies en twee extreem zware maar zeer belangrijke opnames bij Psytrec verder, ben ik nu bijna een jaar PTSS-vrij.

“Ik ben nu bijna een jaar PTSS-vrij.”

Geen herbelevingen, geen flashbacks en geen dissociaties meer. Mijn hoofd is rustig, bijna leeg zelfs.”Het was nodig om mijn angsten onder ogen te komen en ik weet nu: wat mij in mijn jeugd is overkomen gebeurt mij nooit meer. Iets waar ik 35 jaar lang heel bang voor ben geweest.”

Tijd voor een leven zonder PTSS

Contact met haar vader en broer heeft Alies nooit meer gehad. “Ik weet dat mijn vader inmiddels is overleden, zonder ooit spijt te betuigen, en ik heb vernomen dat mijn broer niet meer in Nederland woont. Met mijn moeder heb ik nog geprobeerd een relatie op de bouwen maar haar alcoholverslaving maakte dat onmogelijk. Mijn toekomst ziet er rooskleurig uit. Ik heb een hele lieve hulphond, Flo, die mij helpt als ik er even doorheen zit. Dan likt ze aan mijn hand en vrolijkt me op. Ik doe veel vrijwilligerswerk en ik maak weer plannen voor de toekomst! Graag had ik ook ooit moeder willen worden, maar door de mishandelingen in mijn jeugd ging dat niet. En daar ik heb ik inmiddels vrede mee, want er is ze een hoop leed bespaard gebleven.

Delen van PTSS-ervaringen

Door mijn verhaal openbaar te maken wil ik lotegenoten met PTSS motiveren en stimuleren om hulp te zoeken. Je bént niet alleen en je kan écht herstellen.

“Je bént niet alleen en je kan écht herstellen.”

Ik had nooit verwacht dat ik -weer - zou kunnen genieten van de kleine dingen: een strandwandeling of een boom die in bloei staat. Ik heb ontzettend nare herinneringen aan mijn jeugd, maar nu is het tijd om nieuwe herinneringen te maken!”

Alies werkte ook mee aan het boek ‘Herstel’, van verpleegkundig specialist Jenny de Rijke en verpleegkundige Pascal Theunissen van Brijder Verslavingszorg. Jenny de Rijke maakte ook de foto’s van Alies bij dit artikel. (Jennyderijke.nl).

Meer ervaringsverhalen?

Meer ervaringsverhalen?

Benieuwd naar ervaringsverhalen over andere psychische problemen? Op de pagina ervaringen met PsyQ kan je meer ervaringsverhalen lezen. Hier lees je hoe anderen omgaan met psychische klachten zoals paniekaanvallen, slapeloosheid en aandacht- en concentratieproblemen.

Bekijk alle ervaringsverhalen