Hoe lang duurt een depressie gemiddeld?

De duur van een depressie is bij iedereen anders. Een depressie kan sterk variëren in ernst, duur en de aard van de symptomen. Zo onderscheiden we vitale depressies, atypische depressies, chronische depressies, seizoensgebonden depressies, depressies rond de menstruatie, depressies rond de zwangerschap en depressies rond de menopauze. Over het algemeen gaan de klachten binnen drie maanden vanzelf over, maar als hulp te laat komt kunnen klachten flink verergeren en kan je depressie zelfs chronisch worden. Erkennen dat je depressief bent is vaak de eerste stap naar herstel.

Depressiviteit worden niet altijd tijdig herkend. Een depressie gaat vaak gepaard met moeheid, slecht slapen, een slechte concentratie en somber zijn. Deze klachten worden vaak gekoppeld aan actuele problemen in iemands leven. De klachten, zoals somber zijn, worden dan als ‘begrijpelijk’ ervaren en de diagnose depressie wordt dan ten onrechte niet gesteld.

Chronische depressie

Naarmate een depressie langer duurt omdat de (juiste) behandeling uitblijft, neemt de kans op een chronische depressie toe. Chronische depressies zijn lastiger te behandelen. Bevolkingsonderzoek toont aan dat de kans op een chronische depressie rond de 40 procent is bij onbehandelde depressies die langer dan drie maanden duren. Het advies is om binnen zes maanden na het begin van een depressie te starten met Interpersoonlijke Psychotherapie (IPT) of Cognitieve Gedragstherapie (CGT), al dan niet in combinatie met medicijnen die zijn ontwikkeld om depressies te behandelen. Toch komt het regelmatig voor dat een depressie niet op de juiste manier wordt behandeld. In 35 tot 50 procent van de gevallen komt effectieve behandeling pas na een jaar tot stand.

Behandeling

Bij PsyQ leveren we de best mogelijke behandeling, die is afgestemd op jou en jouw klachten. Onze behandelaars maken samen met jou een plan van aanpak. Daarbij gaan we steeds uit van je eigen kracht en mogelijkheden. Zo kom je snel van je depressiviteit af en kun je het dagelijks leven weer oppakken.