Kun je medicijnen gebruiken in de zwangerschap?

Kun je medicijnen gebruiken in de zwangerschap?

Zwangeren moeten geen methylfenidaat (zoals Ritalin, Concerta) gebruiken omdat niet duidelijk is wat de effecten op het ongeboren kind kunnen zijn.

 

Van amfetamines van de straat die veel sterker zijn, is namelijk bekend dat het gebruik in de zwangerschap gepaard gaat met aangeboren afwijkingen en vroeggeboorte van het kind. Of dit ook geldt voor methylfenidaat of dextro-amfetamine in de zwangerschap is niet bekend. Daarom zijn we voorzichtig en wordt de medicatie gestopt zodra een vroege zwangerschapstest (bij 1 week over tijd) positief is. Het kind is dan in de baarmoeder maximaal 2 weken blootgesteld geweest aan het medicijn. Het risico hiervan moet door patiënte en partner samen met de arts worden afgewogen tegen het risico dat langere tijd geen medicatie kunnen gebruiken met zich meebrengt voor de moeder, bijvoorbeeld als de zwangerschap op zich laat wachten.

 

Na bevalling en eventueel borstvoeding kan methylfenidaat weer worden hervat. Gelukkig kan tegenwoordig wel worden doorgegaan met bepaalde anti-depressiva tijdens de zwangerschap, zodat de aanstaande moeder niet helemaal hoeft terug te vallen.

Bron: Boek 'Over medicatie voor volwassenen met ADHD' (2008) van dr. J.J. Sandra Kooij