Kan het ook zonder medicijnen?

Kan het ook zonder medicijnen?

Deze vraag wordt vaak gesteld. Veel mensen hebben een hekel aan of een angst voor medicijnen. Dit komt vaak door onbekendheid met de effecten of bijwerkingen; soms ook door een bijkomende angststoornis. Het gesprek met de arts stelt men dan lange tijd uit. De ervaring heeft geleerd dat de rest van de behandeling (coaching, psychotherapie) dan vaak ook niet goed op gang komt. Dit lijkt samen te hangen met de typische symptomen van ADHD: snel de belangstelling voor de behandeling verliezen, te laat komen en vergeten van afspraken, dingen uitstellen etcetera.

Daarom is het zo belangrijk dat elke patiënt realistische voorlichting over medicijnen krijgt om zelf een goede afweging te kunnen maken.

Het uitgangspunt is dat ieder zichzelf in elk geval de kans moet geven het een keer te proberen. Medicijnen zijn het meest effectief voor de symptomen van ADHD. Valt het tegen, dan kan je altijd stoppen of een ander medicijn proberen. Er kan wel van coaching gebruik worden gemaakt zonder medicijnen, maar als de behandeling vastloopt of niet vordert zal de behandelaar het gebruik van medicijnen opnieuw aan de orde stellen.