Lees-, luister- en kijktips

Componence Asset List

pdf

In de KRO-NCRV documentaire Eindeloos Gepest – Het verhaal van Maryana zien we het verhaal van Maryana die niet meer verder wilde leven, omdat het pestleed voor haar ondragelijk werd. Aan de hand van verhalen van haar familie, docenten, vrienden en klasgenoten krijgen we een beeld van wie Maryana was en wat haar bezighield.

Al op jonge leeftijd wordt Maryana flink gepest. Haar uiterlijk, kledingkeuze en achtergrond zorgt ervoor dat ze buiten de groep ligt. Ook na de lagere school gaat het pesten door. Ze wordt regelmatig achtervolgd, aan haar haren getrokken of van haar fiets afgetrapt. Als Maryana thuis is van school, gaat het pesten online door. Wat anderen van haar vinden, lijkt haar in eerste instantie niets te doen, maar niet is minder waar. Op zaterdagavond 14 november 2020 wordt het pestleed Maryana te veel en besluit ze dat ze niet meer verder wil leven. 

Een belangrijke boodschap

In de aangrijpende KRO-NCRV documentaire willen de ouders en direct betrokken van Maryana hun verhaal vertellen om dit onderwerp onder de aandacht te brengen en een belangrijke boodschap over te brengen: laten we hiervan leren en zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt. De documentaire is in samenwerking met familieleden, direct betrokken en 113 Zelfmoordpreventie gemaakt. 

Pesten en mentale klachten

Pesten kan op latere leeftijd voor veel mentale klachten zorgen zoals depressieve klachten of angstklachten. Dat ervaarde bijvoorbeeld ook Mandy die door het pestgedrag een heel laag zelfbeeld ontwikkelde en mede hierdoor depressieve klachten kreeg. 

Laten we hiervan leren en zorgen dat dit in de toekomst niet meer gebeurt

Terugkijken

De documentaire was te zien op dinsdag 8 februari op NPO3. De aflevering kan je terugkijken via de website van NPO3. Na de aflevering was er een online livestream waar kijkers de mogelijkheid hadden om direct in gesprek te gaan over pesten met experts en ervaringsdeskundigen. Deze livestream is ook terug te kijken via de website van NPO3.  

 
Iedere week overlijdt er een tiener aan zelfdoding. Denk je aan zelfmoord? Praat erover via chat 113.nl of bel gratis 0800-0113.

Beeld: NPO3