Lees-, luister- en kijktips

Luister-, lees en kijktips

Er wordt veel over mentale gezondheid en psychische klachten, zoals depressie, angst en eetstoornissen geschreven of verteld in onder andere boeken, films, documentaires en podcasts. Op deze pagina verzamelen en delen wij met jullie onze lees-, luister- en kijktips. Bekijk hieronder alle tips of filter op een medium naar keuze. 

Deel je tip!

Heb jij zelf ook een lees-, luister of kijktip? Deel deze dan vooral met ons via onze redactie

Componence Asset List

pdf

In bonusaflevering 3 van de podcastserie ‘geen kleine man’ gaat collega Sandra Kooij, psychiater en specialist in AD(H)D bij volwassenen bij PsyQ, in gesprek met Mirke Kist van audiocollectief SCHIK en Els Blijd-Hoogewys van INTER-PSY over ADHD en ASS bij vrouwen.

Onverklaarbare klachten bij vrouwen 

Van de mensen die last hebben van onverklaarbare klachten is 70 tot 90 procent vrouw. In de podcast ‘geen kleine man’ duiken AudioCollectief SCHIK en journalist Sofie Peeters hier dieper in. In een verhalende audiodocumentaire en vijf bonusinterviews nemen ze de luisteraar mee hierin. Er wordt onder andere gesproken over waarom vrouwen minder vaak een (juiste) diagnose krijgen en wat dit voor impact heeft op vrouwen.  

ADHD en ASS bij vrouwen onder de loep 

In de bonus afleveringen wordt dieper ingegaan op een aantal onderwerpen die in de audiodocumentaire kort zijn belicht, waaronder ADHD en ASS (Autisme Spectrum Syndroom). Expert op het gebied van ASS: Els Blijd-Hoogewys en expert op het gebied van AD(H)D: Sandra Kooij gaan hier samen met Mirke Kist het gesprek over aan. 

Sandra: “ADHD staat bekend als een aandoening van jongetjes en van mannen. Heel druk gedrag, agressie en opstandigheid, dat zijn kenmerken die geassocieerd worden met jongensachtheid of met jongensgedrag en daar is ook eigenlijk al het onderzoek in het begin op gericht geweest.”

Meer over deze en de andere redenen waarom ADHD vaak over het hoofd wordt gezien bij meisjes of vrouwen en ook de redenen bij ASS hoor je in de podcast. Ook hoor je meer over wat het zogenoemde camoufleren hiermee te maken heeft en hoe hormonen deze aandoeningen beïnvloeden.  

Beluister de podcast 

Luister hieronder naar de bonusaflevering waarin Sandra Kooij antwoorden geeft op de vragen over ADHD.  

 

Meer luisteren van deze podcast?

Naast deze bonusaflevering bestaat de podcast Geen kleine man nog eens 4 bonusafleveringen, die elk dieper ingaan op een onderwerp dat even aan bod kwam in de hoofd audiodocumentaire. Zo kan je  onder andere ook luisteren naar een diepte-interview met gynaecoloog Wim Decleer en osteopaat Colette Peeters over endometriose en vertelt verloskundige en docent Bahareh Goodarzi meer over racisme en discriminatie in de geboortezorg. 

Beluister meer afleveringen